Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Κόλαση με την εργασιακή εφεδρεία -Προς κατάργηση ολόκληρων οργανισμών

Τον... υπέρ πάντων αγώνα δίνει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει το... πικρό ποτήρι των άμεσων απολύσεων, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την εργασιακή εφεδρεία φαίνεται ότι έχουν «κολλήσει» στην έλλειψη πειστικών στοιχείων για το πόσοι μπορούν να αποχωρήσουν και κυρίως για το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Είναι, αν μη τι άλλο, ενδεικτικό ότι το Σάββατο θα γίνει μια ακόμα σύσκεψη των υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Ρέππα με τους επικεφαλής της Τρόικα, αφού και στη συνάντηση της Παρασκευής δεν βρέθηκε άκρη.
Με βάση το σενάριο που έχει θέσει στο τραπέζι η Κυβέρνηση, ο κύριος όγκος των υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα είναι κοντά στα όρια συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν «κραδασμοί».
Ωστόσο, ακόμα και αυτό το σενάριο πάσχει και πρακτικά και δημοσιονομικά. Οπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, πέρα από τις ασφαλιστικής φύσης δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, είναι λίαν αμφίβολο εάν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 εφέδρων μόνο από αυτή την «πηγή». Συν τοις άλλοις, ακόμα κι εάν ξεπεραστούν τα παραπάνω εμπόδια, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, αφού ότι θα κερδίσει το Δημόσιο από τη μισθοδοσία των εν λόγω υπαλλήλων, θα το χάσει από το κόστος των συνταξιοδοτήσεων.
Ετσι, αν και από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν ότι τελικά θα αποφύγουμε τις άμεσες απολύσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο Κυβέρνησης όχι μόνο συζητείται αυτό το ενδεχόμενο αλλά αναζητούνται και προγράμματα στα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν οι άμεσα απολυμένοι, ως δίχτυ προστασίας για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, προς αποφυγήν νομικών περιπλοκών, θα επιλεγεί η λύση της κατάργησης ολόκληρων Οργανισμών, το προσωπικό των οποίων θα απολυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: