Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΚΑ - ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΤΑΜΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: «Κλειδί» τα όρια ηλικίας, για ποιους ισχύουν εξαιρέσεις

Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία μισθωτών μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρόνο στρατιωτικής τους θητείας, πάντοτε με καταβολή εισφοράς, για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους, αλλά και για προσαύξηση της σύνταξής τους.

Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία μισθωτών μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρόνο στρατιωτικής τους θητείας, πάντοτε με καταβολή εισφοράς, για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους, αλλά και για προσαύξηση της σύνταξής τους.
Προϋποθέσεις για την αναγνώριση1. Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Ο εργαζόμενος μπορεί όποτε ο ίδιος θέλει να αναγνωρίσει τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας ως χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο του.
2. Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος) απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και 3.600 ημέρες ασφάλισης. Διαφορετικά η αναγνώριση χρησιμοποιείται μόνο για προσαύξηση της σύνταξης.
Εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν αποτελούν οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 7.500 ημέρες ασφάλισης σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και συνταξιοδοτούνται με συνολικό αριθμό 10.500 ημερών ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή, για τη συμπλήρωση των 10.500 ημερών ασφάλισης συνυπολογίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωριστεί ακόμη και σε ηλικία κάτω των 58 ετών.
Από 147 έως 445 ευρώ το κόστοςΟπως προαναφέραμε, η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για τους μισθωτούς γίνεται πάντοτε με καταβολή των σχετικών εισφορών (εξαγορά).
Η εισφορά που καταβάλλεται για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται ανέρχεται στο 20% των αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος τον προηγούμενο μήνα από εκείνον που κατέθεσε την αίτηση.
Σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό που θα πληρώσει ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το 25πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.
Επίσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το ποσό της ανώτερης ασφαλιστικής κλάσης που ισχύει κάθε φορά στο ΙΚΑ και οι οποίες για το 2007 είναι 2.259 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για το 2007 το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ένας εργαζόμενος, για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, θα είναι ανάλογο με τις αποδοχές του, από περίπου 147 ευρώ μέχρι περίπου 445 ευρώ.
Η καταβολή του ποσού γίνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣΑσύμφορη η αναγνώριση για όσους είναι χαμηλόμισθοι
Η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας είναι πάντοτε μια συμφέρουσα επιλογή όταν με τον χρόνο αυτό θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οταν, δηλαδή, ο χρόνος αυτός χρησιμοποιείται για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων οι οποίες προβλέπονται για την καταβολή σύνταξης. Για πολλούς οι διατάξεις αυτές, που δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, είναι ευεργετικές αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πάρουν σύνταξη ή θα έπαιρναν τη σύνταξή τους μετά από 1-2 ή και περισσότερα χρόνια.
Οταν ο χρόνος στρατιωτικής θητείας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξης, ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, χρειάζεται προσοχή, αφού η αναγνώριση αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι ασύμφορη. Ασύμφορη είναι η αναγνώριση, κατά κανόνα, για όσους παίρνουν συντάξεις με τα κατώτερα όρια και γενικότερα όσους έχουν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης.
Για εργαζομένους που έχουν ασφάλιση διαδοχική σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας μόνο στο ένα από τα Ταμεία αυτά. Μπορεί ο ίδιος εργαζόμενος να επιλέξει το Ταμείο στο οποίο θα κάνει την αναγνώριση.
Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 11.100 ενσήμων (ημερών ασφάλισης) και συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επίσης ο χρόνος αυτός δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 3.500 ενσήμων με τα οποία χορηγείται η αναλογική σύνταξη.
Περιπτώσεις και προϋποθέσεις
Εξι παραδείγματα - πιλότος για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ
1. Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει 9.900 ημέρες ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας του. Εχει υπηρετήσει στον στρατό για 24 μήνες.
Οι μηνιαίες αποδοχές του είναι 1.200 ευρώ και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, λοιπόν, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, εφόσον αναγνωρίσει από τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, τουλάχιστον όσο χρόνο χρειάζεται για να συμπληρώσει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται από το ΙΚΑ για συνταξιοδότηση στο 58ο έτος της ηλικίας.
Για την αναγνώριση αυτή θα πληρώσει 240 ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή 4.800 ευρώ για 20 μήνες (20 Χ 30 = 600 ημέρες), προκειμένου να συμπληρωθούν οι 10.500 ημέρες ασφάλισης και να χορηγηθεί η σύνταξη.
2. Ασφαλισμένος του ΙΚΑ έχει συμπληρώσει 10.200 ημέρες ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας του. Από τις ημέρες αυτές, 7.500 είναι στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εχει υπηρετήσει 24 μήνες στρατιωτικής θητείας. Για να συνταξιοδοτηθεί άμεσα ο συγκεκριμένος εργαζόμενος μπορεί να αναγνωρίσει από τον χρόνο στρατιωτικής θητείας 10 μήνες (300 ημέρες) οπότε συμπληρώνει τις 10.500 ημέρες και παίρνει τη σύνταξή του (10.500 ημέρες από τις οποίες 7.500 στα Βαρέα και ηλικία 55 ετών σύμφωνα με τον κανονισμό του ΙΚΑ).
3. Ανεργος για πολλά χρόνια έχει συμπληρώσει 4.000 ένσημα στο ΙΚΑ και ηλικία 65 ετών. Εχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και αναρωτιέται πώς θα πάρει σύνταξη, αφού απαιτούνται 4.500 ένσημα (ημέρες ασφάλισης). Στην περίπτωση αυτή ασφαλώς το μόνο που έχει να κάνει είναι να αναγνωρίσει από τον χρόνο στρατιωτικής θητείας όσο χρειάζεται για να συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε στη συνέχεια παίρνει σύνταξη.
4. Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας. Προβληματίζεται εάν τον συμφέρει να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας για να πάρει καλύτερη σύνταξη.
Εχει 10.000 ημέρες ασφάλισης, ηλικία 62 ετών και συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε χρόνο που θα αναγνωρίσει από τη στρατιωτική του θητεία θα πληρώσει περίπου 2.900 ευρώ και θα έχει προσαύξηση στη σύνταξή του περίπου 30 ευρώ τον μήνα. Αυτά, λοιπόν, είναι τα δεδομένα και με βάση αυτά θα πρέπει να αποφασίσει ο εργαζόμενος εάν θα αναγνωρίσει ή όχι τον χρόνο στρατιωτικής θητείας.
5. Εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα έχει συμπληρώσει 33 έτη ασφάλισης και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας. Εχει υπηρετήσει 28 μήνες στρατιωτική θητεία. Συμφέρει στην περίπτωση αυτή η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για προσαύξηση της σύνταξης;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από το ύψος των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος. Στην περίπτωση που φτάνει το ανώτερο ποσό σύνταξης που χορηγεί το Ταμείο του, ασφαλώς δεν συμφέρει η αναγνώριση. Εάν οι συντάξιμες αποδοχές του είναι για παράδειγμα 1.500 ευρώ, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι, με βάση τα ισχύοντα σήμερα, θα πληρώσει για κάθε χρόνο στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωρίσει ένα ποσό περίπου 3.600 ευρώ.
Η μηνιαία προσαύξηση που θα έχει στο ποσό της σύνταξής του στην ίδια περίπτωση θα είναι περίπου 34 ευρώ. Μάλλον ασύμφορη ως επιλογή, η οποία εξαρτάται και από την ηλικία του ασφαλισμένου.
6. Ασφαλισμένος στο ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Τύπου) έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και 30 έτη ασφάλισης. Συμφέρει να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής του θητείας;
Στο ερώτημα αυτό η απάντηση εξαρτάται από το ύψος των αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος. Εάν με τα χρόνια ασφάλισης που έχει, εξασφαλίζει το ανώτερο ποσό σύνταξης που χορηγεί το Ταμείο του, δεν έχει κανένα λόγο να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας.
Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, είναι ότι για κάθε μήνα που αναγνωρίζει πληρώνει περίπου 20% επί των αποδοχών του, με ανώτερο ποσό για τις αποδοχές αυτές τα 2.229 ευρώ. Η προσαύξηση που θα έχει κάθε μήνα στη σύνταξή του θα είναι 3% επί των συντάξιμων αποδοχών του.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑΑίτηση στην οποία ο ενδιαφερόμενος να αναφέρει εάν επιθυμεί να αναγνωριστεί όλος ο χρόνος ή μέρος από τη στρατιωτική θητεία.
Πιστοποιητικό του Στρατολογικού Γραφείου στο οποίο αναφέρεται ο ακριβής χρόνος στρατιωτικής θητείας.
Βεβαίωση εργοδότη για το ύψος των αποδοχών του προηγούμενου μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: