Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΤΑΠ - ΟΤΕ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΟΤΕ, ΟΣΕ ΚΑΙ ΕΛΤΑ

ΤΑΠ - ΟΤΕ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΟΤΕ, ΟΣΕ ΚΑΙ ΕΛΤΑ
Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στις ΔΕΚΟ
Σύνταξη στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, αλλά και των ΕΛΤΑ, καταβάλλει το Ταμείο. Παρά την ενοποίησή του με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο φορέας διατηρεί τις καταστατικές του διατάξεις όσον αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (oπως αυτές διαμορφώνονται μετά τον ν. 3863/2010) και τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης.
Ο τρόπος υπολογισμού του τελικού ποσού της σύνταξης διαφέρει, ανάλογα με το έτος υπαγωγής στην ασφάλιση. Ετσι, πέρα από τον ξεχωριστό τρόπο υπολογισμού για τους νέους ασφαλισμένους (που ξεκίνησαν να εργάζονται για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993), διαφορές υπάρχουν στον υπολογισμό και μεταξύ εκείνων που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 1983. Συγκεκριμένα:
Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στις ΔΕΚΟ
  • Για όσους έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση από 1ης Ιανουαρίου 1983 και μετά, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων είναι ίδιος με εκείνον που ισχύει και στο Δημόσιο.
Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση το 80% του τελευταίου συντάξιμου μισθού και με 35μπτα (1/35 για κάθε έτος) για τα χρόνια που συμπληρώνονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007. Από την 1η Ιανουαρίου 2008 και μετά ο συντελεστής μειώνεται κατά 1% για κάθε έτος και μέχρι το 2017.
Το τελικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται στον εργαζόμενο για τον χρόνο ασφάλισης του Ταμείου αποτελείται από το άθροισμα των δύο επιμέρους ποσών, δηλαδή του ποσού που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι και το 2007 και του ποσού της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2008 και μετά.
Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στις ΔΕΚΟ
  • Για όσους έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του Ταμείου πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983 η σύνταξη υπολογίζεται ως εξής:
  • Για 15 έτη ασφάλισης χορηγείται το 50% του συντάξιμου μισθού.
  • Για κάθε έτος επιπλέον το ποσοστό αυξάνεται με 2% και μέχρι συμπλήρωσης του 80% του συντάξιμου μισθού. Ετσι, για 30 έτη χορηγείται το 80% του τελευταίου συντάξιμου μισθού.
  • Για τα έτη ασφάλισης που θα συμπληρωθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 ισχύει ό,τι και στους μετά το 1983.
Μειωμένη σύνταξη
Σε περίπτωση συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη που χορηγείται σε γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνδρες ηλικίας 60 ετών, το ποσό της σύνταξης μειώνεται και 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπεται για πλήρη σύνταξη.
Η μείωση αυτή, που μπορεί να φθάσει μέχρι και 22,5% στο ποσό της σύνταξης (για 5 έτη νωρίτερα σύνταξη), είναι μόνιμη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται αυτή η επιλογή.
Για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις για τη μειωμένη σύνταξη, το ποσοστό της μείωσης θα φτάνει πλέον το 0,5% τον μήνα πριν από το έτος συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη, ήτοι το 6% τον χρόνο.
Χρόνος υπαγωγής στην ασφάλιση
Ο χρόνος υπαγωγής στην ασφάλιση δεν είναι εκείνος που πρωτοασφαλίστηκε κάποιος στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, αλλά ο χρόνος που ασφαλίστηκε σε οποιοδήποτε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης. Γι' αυτόν τον λόγο στο ΤΑΠ-ΟΤΕ αρκεί και μία ημέρα ασφάλισης πριν από το 1983 για να καταταχθεί κάποιος στους ασφαλισμένους της πρώτης περιόδου.
Συντάξιμες αποδοχές
Στις συντάξιμες αποδοχές με βάση τις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη περιλαμβάνονται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα που χορηγούνται μόνιμα ως προσαύξηση του βασικού μισθού και εφόσον καταβάλλονται γι' αυτά ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο σύνταξης. Δεν συνυπολογίζονται στις συντάξιμες αποδοχές τα οικογενειακά επιδόματα, έξοδα κίνησης, αμοιβή για υπερωριακή εργασία κ.λπ. Η μείωση στα επιδόματα όπως το πάγιο επίδομα επιφέρει και αντίστοιχη μείωση στη σύνταξη.
Τρία ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος της σύνταξης
«Κλειδί» για τον υπολογισμό της σύνταξης στα Ταμεία των ΔΕΚΟ αποτελεί το έτος ασφάλισης αλλά και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
Το «Εθνος - Συντάξεις» παρουσιάζει σήμερα τρία ενδεικτικά παραδείγματα για τον υπολογισμό της σύνταξης.
Ερώτηση: Εργαζόμενος στη ΔΕΗ έχει συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας. Ποιο θα είναι το ποσό της σύνταξής του εάν οι συντάξιμες αποδοχές του είναι 1.600 ευρώ;
Απάντηση: Ο παραπάνω εργαζόμενος ανήκει στους πριν από το 1982 και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη χωρίς καμία μείωση.
Το ποσό της σύνταξής του θα ανέλθει στο 80% των συντάξιμων αποδοχών του επί τα έτη ασφάλισής του.
Ετσι θα λάβει κύρια σύνταξη που ανέρχεται στα 1.400 ευρώ περίπου.
Ερώτηση: Υπάλληλος του ΟΣΕ έχει συμπληρώσει συνολική υπηρεσία 35 ετών. Εχει και 2 έτη στρατιωτικής θητείας. Συμφέρει η αναγνώριση; Πότε να συνταξιοδοτηθεί και τι σύνταξη θα πάρει; Οι συντάξιμες αποδοχές του ανέρχονται σήμερα στα 1.900 ευρώ.
Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος ανήκει στους πριν από το 1983 προσληφθέντες σε ΔΕΚΟ και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί αμέσως χωρίς όριο ηλικίας.
Το ποσό της σύνταξής του θα ανέρχεται στο 80% των συντάξιμων αποδοχών επί τα έτη έως το 2007 και στο 76% επί τα έτη έως το 2011. Ετσι, το ποσό της κύριας σύνταξής του θα είναι 1.510 ευρώ περίπου.
Ερώτηση: Μητέρα 3 τέκνων έχει διοριστεί στον ΟΤΕ το 1987. Εχει θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα; Είναι 48 ετών. Συμφέρει να συνταξιοδοτηθεί σήμερα;
Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας ως τρίτεκνη. Με τις μισθολογικές αποδοχές της σήμερα οι συντάξιμες αποδοχές της αγγίζουν τα 1.100 ευρώ περίπου.
Εάν υποβάλει αμέσως αίτημα συνταξιοδότησης θα λάβει 910 ευρώ περίπου. Εάν παραμείνει για ακόμη ένα έτος, τότε του χρόνου το καλοκαίρι θα λάβει 980 ευρώ περίπου (διαφορά 70 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: