Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Μέτρα με στόχο την προσέλκυση επιβατών ανακοινώνονται σήμερα από τη Θεσσαλονίκη. Σε τροχιά ανάκαμψης και κερδοφορίας ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά το εγχείρημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Δέσμη πολιτικών οι οποίες θα κάνουν το τρένο περισσότερο ελκυστικό στο επιβατικό κοινό προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μια πρώτη εικόνα αυτών των νέων μέτρων θα παρουσιάσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χάρης Τσιόκας και ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνει νέα τιμολογιακή πολιτική, αναδιάρθρωση δρομολογίων και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες του σιδηροδρόμου.
?Μετά τη δημοσιονομική εξυγίανση του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι ώρα για πολιτικές για τον επιβάτη του τρένου?, δήλωσε στη ?Θ? ο κ. Τσιόκας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, ?στους ελληνικούς σιδηροδρόμους συνετελέσθη κατά τα δύο τελευταία χρόνια ένα μικρό δημοσιονομικό θαύμα, το οποίο επιτρέπει πλέον στο τρένο να μπει σε αναπτυξιακή κερδοφόρα πορεία?.
Η μείωση των ελλειμμάτων. Στο τέλος του 2009 ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρήγαγαν ετησίως έλλειμμα, το οποίο μαζί με τόκους και τοκοχρεολύσια ξεπερνούσε το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος ξεπερνούσε τα 10 δις ευρώ
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο μεν ΟΣΕ, ο οποίος έμπαινε μέσα περί το ένα εκατ. ευρώ ημερησίως, πέρασε για πρώτη φορά στην κερδοφορία, ενώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ το έλλειμμα μειώθηκε από τα 20.800.000 μηνιαίως, στο 1.800.000 ευρώ τον Ιούνιο.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυτονομήθηκε από τον όμιλο ΟΣΕ το 2007 με στόχο να αναλάβει τους τομείς εκμετάλλευσης των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών. Από ιδρύσεώς της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιβάρυνε τον έλληνα φορολογούμενο με περίπου 20.000.000 ευρώ κάθε μήνα, έχοντας καταγράψει ζημίες 700.000.000 ευρώ ώς το τέλος του 2009.
?Κάθε δραστηριότητα της εταιρείας ήταν ζημιογόνα?, αναφέρει ο κ. Τσιόκας. ?Για παράδειγμα, η μεταφορά ενός επιβάτη από την Αθήνα στην Καλαμάτα κόστιζε πάνω από 250 ευρώ. Ενώ για να εισπράξει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ 25.000.000 ευρώ από τη μεταφορά εμπορευμάτων ξόδευε 90.000.000 ευρώ!?.
Οι σκανδαλώδεις συμβάσεις. Ενδεικτικό της κακοδιοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν και οι σκανδαλώδεις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες δεν προσέφεραν τίποτε στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τον επιβάτη.
?Για να ταξιδέψεις με το τρένο, έπρεπε να πας στον σταθμό, να περιμένεις στην ουρά στο εκδοτήριο, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίου μέσω ίντερνετ παρόλο που από το 2005 είχε υπογραφεί σύμβαση 8.500.000 ευρώ με εταιρεία κατασκευής λογισμικού που ποτέ όμως δεν παραλείφθηκε και δεν λειτούργησε?, σημειώνει στέλεχος της εταιρείας.
?Εάν δεν ανακόπταμε αυτήν την πορεία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, με όποιες συνέπειες θα είχε αυτό για τους εργαζόμενους, το επιβατικό κοινό και την οικονομία. Τότε πήραμε την απόφαση να βαδίσουμε τον δύσκολο δρόμο της εξυγίανσης της εταιρείας?, τονίζει ο κ. Τσιόκας.


Οι 4 αλλαγές
Στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης:
1.Άλλαξε ριζικά ο τρόπος διακίνησης εμπορευμάτων. Καταγγέλθηκαν συμβάσεις για διακίνηση εμπορευμάτων με έκπτωση έως και 90%, καθιερώθηκε νέο τιμολόγιο, ενώ δρομολογήθηκαν ειδικές αμαξοστοιχίες αντί μεμονωμένων βαγονιών που ανέβαζαν σημαντικά το κόστος.
2.Έγιναν σημαντικές αλλαγές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίες επέτρεπαν στην εταιρεία να ρυθμίζει μόνη της την τιμολογιακή και εμπορική της πολιτική, αλλά και να διευρύνει το επιχειρηματικό πεδίο της σε υπηρεσίες logistics και τουριστικών προϊόντων.
3.Μειώθηκε δραστικά το λειτουργικό κόστος με μετατάξεις προσωπικού, κατάργηση δευτερευουσών απολαβών κ.ά. Μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο υπεγράφη νέα συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους, η οποία παρέχει τη δυνατότητα για περαιτέρω νοικοκύρεμα της εταιρείας.
4.Ανεστάλησαν ζημιογόνες γραμμές και αυξήθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων σε αρκετά από τα δρομολόγια.
?Οι επιλογές αυτές ήταν δύσκολες και όχι χωρίς αντιδράσεις. Αλλά έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, έχει περιορίσει το έλλειμμά της από 18.500.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2010 σε 2.500.000 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, ενώ για τον Ιούνιο το έλλειμμα έκλεισε κοντά στο 1.800.000 ευρώ", δηλώνει ο κ. Τσιόκας.
Στην οικονομική εξυγίανση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνετέλεσε και η αύξηση της επιβατικής κίνησης, η οποία κατά τον τελευταίο μήνα διπλασιάστηκε από τρεις χιλιάδες σε έξι χιλιάδες ημερησίως. Παράλληλα, και η εμπορευματική δραστηριότητα, η οποία παρουσίαζε ζημίες περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως, τώρα πέρασε οριακά στην κερδοφορία.

2 σχόλια:

ektor61 είπε...

Τη θα γίνει ρε παιδάκι μου θα δημοσιεύσεις κανένα σχόλιό μας η τζάμπα γράφουμε;
Εκτός εάν το blog το θέλεις prive

ektor61 είπε...

ΒΛΕΠΩ ΕΦΤΑΣΕΣ ΤΙΣ 90 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ! !
ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΙΣΕΙΣ