Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ που καταργούνται ή συγχωνεύονται σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να ενταχθούν στη διαδικασία που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα εξαρτώνται από τη βαθμολογική τους εξέλιξη, η οποία θα είναι προϊόν αξιολόγησης.

Προϋποθέσεις
Ειδικότερα, ο κ. Ρέππας, αν και ξεκαθάρισε πως «στην πολιτική μας δεν υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο απολύσεις», ωστόσο παραδέχθηκε ότι στην περίπτωση κατά την οποία για το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ που θα μπει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν εφαρμοστούν οι τέσσερις προϋποθέσεις που τίθενται στον εφαρμοστικό νόμο, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου το προσωπικό θα εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται από το ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και θα συνεχίσει να λαμβάνει για 12 μήνες από το χαρακτηρισμό του ως πλεονάζοντος αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού του μισθού.
Για το προσωπικό αυτό λαμβάνεται ειδική πρόνοια για την απορρόφησή του, καθώς θα μπορεί να καλύπτει ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων τακτικού προσωπικού των φορέων του Δημοσίου. Η μεταφορά θα γίνεται ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου με την ίδια σχέση εργασίας. Κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% θα επιλέγονται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και σε ό,τι αφορά την κάλυψη θέσεων που προκηρύσσονται για απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα.
Προβάδισμα όλων των λοιπών κατηγοριών διατηρούν οι εν λόγω εργαζόμενοι και στην επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση, εφόσον υποβάλλουν αίτηση. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα κατ' εξαίρεση αποχώρησης με εθελουσία έξοδο με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Αν, ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν συμβεί, τότε ο υπάλληλος θα οδηγείται αναγκαστικά στην... πόρτα της εξόδου. Πάντως, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που ανέκυψε με τις απολύσεις των υπαλλήλων, ο υπουργός επέμεινε πως «ο εφαρμοστικός νόμος είναι σαφής» και δεν επιδέχεται παρερμηνειών και δεν επιτρέπεται να λέει κανείς ότι δεν ήξερε τι ψήφιζε. Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο, ο κ. Ρέππας είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια «ώστε να είμαστε συνεπείς χρονικά».
Διαβούλευση
Στόχος είναι το προσεχές διάστημα οι νέες ρυθμίσεις να δοθούν προς δημόσια διαβούλευση. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο προβλέπει τη σύνδεση της μισθολογικής με τη βαθμολογική εξέλιξη, που προκύπτει από την αξιολόγηση των υπαλλήλων και όχι βάσει κάποιων τυπικών προϋποθέσεων. Πάντως ξεκαθάρισε πως παραμένουν τα ειδικά μισθολόγια, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους δικαστικούς.
Παράλληλα θα καταστεί πράξη η κινητικότητα στο Δημόσιο αφού -όπως είπε ο υπουργός- «στόχος είναι να υπάρχουν υπάλληλοι του κράτους και όχι κάθε ξεχωριστού υπουργείου». Με απλά λόγια, δηλαδή, υπάλληλοι θα μπορούν να μεταφέρονται από τη μία υπηρεσία στην άλλη ανάλογα με τις ανάγκες που ανακύπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: