Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Άμεσα η εργασιακή εφεδρία

Ο κύβος ερρίφθη για την εργασιακή εφεδρεία, με πρώτους όσους είναι κοντά στο όριο συνταξιοδότησης. 'Όσοι δεν συνταξιοδοτηθούν μετά την λήξη της εφεδρείας δικαιούνται αποζημίωση, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της εφεδρείας θα καταβάλλονται κανονικά οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σχετικές ειδήσεις:
Οι αποφάσεις για την εφεδρεία
Ως το Δεκέμβρη το πρώτο κύμα εφεδρείας
Η εφεδρεία σε συνάντηση Σαμαρά-Τρόικας
Επίθεση των κομμάτων για εφεδρεία
Άμεσα θα αποχωρήσουν από την εργασία τους όλοι οι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που θέλουν 2 ή λιγότερα χρόνια για να πάρουν πλήρη σύνταξη.
Ο αριθμός τους εκτιμάται σε 20.000. Οι συντάξιμες αποδοχές δεν θα επηρεαστούν από την περίοδο της εφεδρείας.
Ασαφές παραμένει, τι είναι το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς που θα εφαρμοστεί για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, αν το επίδομα των εφέδρων θα δίνεται μόνο για 12 μήνες ή αν μετά το 12μηνο, οι έφεδροι θα περάσουν κατευθείαν στη σύνταξη.
Παράλληλα, όσοι έχουν κλείσει 35 χρόνια υπηρεσίας περνούν αυτόματα στη σύνταξη, καθώς καταργείται η διάταξη που τους επέτρεπε να παραμείνουν άλλα 3 χρόνια στην εργασία τους.
Στα Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που καταργούνται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όλοι οι εργαζόμενοι.
Στους φορείς που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, θα τεθεί σε εφεδρεία μέρος των αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου. Η επιλογή των προσώπων θα γίνει από το ΑΣΕΠ.
Στο στενό δημόσιο, οι εργαζόμενοι σε μονάδες που υπολειτουργούν ή απασχολούν υπερβολικά πολυάριθμο προσωπικό, θα κληθούν να μεταταχθούν. Θα τεθούν σε εφεδρεία μόνο αν αρνηθούν.
Οι 10.000 έφεδροι που δεν βρίσκονται κοντά στη σύνταξη δικαιούνται την μισή αποζημίωση, αφού η ειδοποίηση απόλυσης τους είναι μεγαλύτερη των 6 μηνών.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, παρατείνεται στα δύο χρόνια η εφεδρεία για τις κατηγορίες των υπαλλήλων που εντάσσονται στο καθεστώς και βρίσκονται 24μηνες πριν από την συνταξιοδότηση. Για τα ποσά που θα λαμβάνουν, για όσο διάστημα βρίσκονται στην εφεδρεία αλλά και για την συνταξιοδότηση τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ισχύσει το νέο μισθολόγιο.
«Οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, με σημείο αναφοράς το νέο μισθολόγιο. Άρα το ποσό είναι υψηλότερο. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η παραμονή τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν προσμετράται στον υπολογισμό της σύνταξης, άρα δεν την επηρεάζει αρνητικά. Όπως επίσης, δεν επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, τόνισε ότι το πρώτο κύμα της εφεδρείας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.
Το Γενάρη του 2012 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση όλων των οργανισμών και των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, με στόχο τη μείωση των οργανικών μονάδων κατά 30%. Τεχνική βοήθεια θα παράσχει η Ευρωπαϊκή ένωση και εμειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, αλλά η όλη διαδικασία θα τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: