Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Όλα στο τραπέζι για εργασιακά και ασφαλιστικό

Στα εργασιακά δίνεται τις τελευταίες ημέρες μια νέα «μάχη» από την πλευρά της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν στις αλλαγές στο χρόνο εργασίας των Ελλήνων, όχι όμως σε επίπεδο θεσμοθετημένου 8ώρου, αλλά στο πλαίσιο της διευθέτησης. 

Στην ουσία η Τρόικα ζητά να περάσουν οι Έληνες από το 8ωρο λάστιχο, στο 5ήμερο λάστιχο, χωρίς να παρεμβαίνουν στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που έχει τεθεί ως κόκκινη γραμμή από τους κυβερνητικούς εταίρους. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι δεν τίθεται θέμα ρύθμισης για την εξαήμερη εργασία και το ύψος των αποζημιώσεων, ενώ παραδέχεται πως η Πολιτεία θα έχει πλέον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. 

Τα καυτά θέματα του χρόνου εργασίας θα συζητηθούν στην επιτροπή κοινωνικού διαλόγου, στη σύσταση της οποίας προχώρησε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Την ίδια μέρα βέβαια, σε ένα άλλο υπουργείο, το Ανάπτυξης, φαίνεται πως άνοιγε διάπλατα το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των εργαζόμενων, παράλληλα και ανεξάρτητα από το χρόνο λειτουργίας των καταστημάτων και των Τραπεζών.

Στο επίπεδο του ασφαλιστικού, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, η μείωση των συντάξεων και ο δραματικός περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που θα σφραγίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Σε όλο αυτό το σκηνικό, ήρθε και η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία, τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, έχουν οδηγήσει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, στα όρια της κατάρρευσης. Προειδοποιεί μάλιστα την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, ότι εάν δεν διατηρηθούν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης (συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στα ελάχιστα επίπεδα που έχουν οριοθετηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάρχει από το 1981, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη.

Εργασιακό

Τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά φαίνεται πως την έχει πάρει επάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας ότι περαιτέρω ευελιξίες στην αγορά εργασίας δεν θα έχει παρά μόνο αρνητικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Κάτι που για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε με κατηγορηματικό τρόπο να πει στους τροϊκανούς και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παγώνοντας όμως από την αδιαλλαξία των δανειστών, οι οποίοι μπορεί να μην ήταν το ίδιο σκληροί σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις τους στο συγκεκριμένο υπουργείο, επέμεναν όμως σθεναρά, σε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο επίμαχο e-mail για τα εργασιακά. Βέβαια, το γεγονός ότι οι όποιες αλλαγές στα εργασιακά τέθηκαν υπό το πρίσμα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού κεκτημένου» όπως το ανέλυσε μετά από την τελευταία συνάντηση της εγχώριας τρόικας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνει πολλά παράθυρα τελικά να περάσουν όλες οι επιταγές των δανειστών. 

Και αυτό γιατί τόσο στην αλληλογραφία όσο και κατά τις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και τους επικεφαλής της Τρόικας, ποτέ δεν τέθηκε θέμα κατάργησης του θεσμοθετημένου χρόνου εργασίας, που θα έφερνε τη χώρα μας εκτός ευρωπαϊκής πρακτικής. Αυτό που ζητείται και μάλιστα μετ’ επιτάσεως, είναι εντός του θεσμοθετημένου πλαισίου, να υπάρχει η δυνατότητα των εργοδοτών να «διευθετούν» τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, βάσει των αναγκών της επιχείρησης. Αντί δηλαδή για το ελαστικό 8ωρο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, να πάμε στο ελαστικό 5ήμερο. Ο εργαζόμενος θα απασχολείται ακόμη και 6 ημέρες την εβδομάδα, με αντιστάθμισμα του χρόνου στην επόμενη, χωρίς ο εργοδότης να πληρώνει υπερωρίες ή υπερεργασία. Ακόμη και η απαίτηση για 11ωρου διαλείμματος ανάμεσα στις δύο βάρδιες, αυτό ορίζει η Κοινοτική Οδηγία. Συνεπώς, οι κόκκινες γραμμές που θέτει η κυβέρνηση στους δανειστές, με μπροστάρη τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος ενημέρωσε τον Γ. Βρούτση, μπορούν πολύ εύκολα, να προσπελαστούν, με αλλαγή της διατύπωσης και χωρίς καμία αλλαγή στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο θέμα του ωραρίου «χτυπώντας» σε δύο ταμπλό. Έτσι, επαναφέρουν το θέμα μέσα από τις συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων στο πλαίσιο της συζήτησης για την άρση των στρεβλώσεων και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα φέρεται να έχει θέσει την αποδέσμευση των ωρών λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών από το ωράριο εργασίας των εργαζομένων. Έτσι, επανέρχεται η συζήτηση για 6ήμερη εργασία και το κυμαινόμενο ωράριο, χωρίς οι επιχειρήσεις να πληρώνουν υπερωρίες ή υπερεργασία. 

«Μάχη» αναμένεται να δοθεί στο θέμα των αποζημιώσεων, καθώς οι δανειστές φαίνεται πως δεν δέχονται κουβέντα στο αίτημά τους για μείωση του κόστους «εξόδου από την αγορά εργασίας»... Πάντως εχθές, ο Γ. Βρούτσης, σε συνέντευξή του απέκλεισε μείωση των αποζημιώσεων.

Ασφαλιστικό

Όσο για τα υπόλοιπα μέτρα, το «πακέτο Βρούτση» που την τελική του μορφή έλαβε από το υπουργείο Οικονομικών και θα σφραγιστεί από τους πολιτικούς αρχηγούς περιλαμβάνει την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, με προσαρμογές όλων των ενδιάμεσων ορίων που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις ακόμη και κατά 5 χρόνια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται τις απαιτούμενες ρυθμίσεις, οι οποίες βέβαια δεν είναι και τόσο εύκολο να ετοιμασθούν άμεσα, λόγω της πανσπερμίας των ασφαλιστικών διατάξεων. 

Έτοιμες είναι οι διατάξεις που προβλέπουν περικοπές στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. 

Υπό διαπραγμάτευση, χωρίς όμως μεγάλη τύχη να διασωθούν, βρίσκονται τα επιδόματα που έχουν αντικαταστήσει την 13η και 14η κύρια σύνταξη, καθώς και οι δύο επιπλέον επικουρικές συντάξεις. 

Πλην της κατάργησης των δώρων και των κλιμακωτών περικοπών στις συντάξεις, από 700 ή 1000 ευρώ (κύριες και επικουρικές), στο βασικό σενάριο της κυβέρνησης, οι συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στο εφάπαξ (ήδη καταρτίζονται διατάξεις νόμου), αναδρομικές κρατήσεις για εφάπαξ προηγουμένων ετών που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα, περικοπές στις συντάξεις στρατιωτικών και αστυνομικών εξαιτίας της κατάργησης των μισθολογικών προαγωγών ενώ από τη σπόντα των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια θα προκύψουν και μειώσεις στις συντάξεις όσων αμείβονταν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου με ειδικά μισθολόγια.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται πλαφόν 720 ευρώ στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια για να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης αλλά και ηλικιακό όριο ( 64) για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. 

(Πηγή: capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: