Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Θέλετε να μάθετε μέσα σε 4 φωτογραφίες γιατί οι άντρες πεθαίνουν πιο γρήγορα από τις γυναίκες;;



Κάνουν ήδη συναλλαγές σε δραχμή!

 

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει πως κορυφαίες διεθνείς εταιρείες συναλλαγών ξεκίνησαν την Κυριακή δοκιμαστικές ηλεκτρονικές συναλλαγές σε δραχμή....


Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ICAP Plc., εταιρεία κολοσσός αφού λειτουργεί το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών, από εχθές προετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Για αυτό το λόγο έκανε δοκιμαστικές συναλλαγές με δραχμές, ώστε να βρουν ποιά θα είναι η ισοτιμία μας με το ευρώ και με το δολάριο.
Στελέχη της εταιρείας τόνισαν πως οι ενέργειες τους αυτές έχουν εως τώρα προληπτικό χαρακτήρα, αλλά οφείλουν να έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο.

Μείωση μισθών με μηνιαία παράκράτηση για την έκτακτη εισφορά!

Τα πάνω-κάτω σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, τις βασικές ρυθμίσεις του οποίου θα παρουσιάσει την ερχόμενη  Τετάρτη στην κυβερνητική επιτροπή  ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο θα περιληφθούν όλα τα ανοιχτά  θέματα που μπαίνουν εμπόδιο για  την 6η δόση, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων μεταφορών, μέχρι και νέα λίστα φαρμάκων.

Με συνοπτικές διαδικασίες, οι εκκρεμότητες που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα κλείσουν, θα είναι:

    * να μπει πλαφόν στις κύριες συντάξεις (και των ήδη συνταξιουχων) του δημοσίου,  μετά τις αλλαγές στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που βάζει τα 2700 ευρώ μικτά, ως ανώτατο όριο αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων.
    * η αύξηση εισφορών για επικουρική σύνταξη και η περικοπή του ανώτατου ύψους τους.
    * νομοθέτηση μηνιαίας παρακράτησης από 1-1-2012 στους μισθούς, ως Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2012
    * να αλλάξουν οι όροι χορήγησης συντάξεων αναπηρίας ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων.
    * η επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλη τη γενική κυβέρνηση και επίδοση επιστολών σε εργαζόμενους που πρόκειται να μπουν σε εφεδρεία.
    * τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις στις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΟΣΚ, ΕΡΤ κλπ)
    * η  νέα λίστας φαρμάκων με στόχο την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλο το σύστημα Υγείας.
    * η ρύθμιση για μείωση των δαπανών στην την υγεία.
    * άνοιγμα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) των περίπου 350 επαγγελμάτων της οδηγίας Bolkenstein.
    * πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων εθνικής εμβέλειας (κυρίως φαρμακοποιοί και λογιστές).
    * χρονοδιάγραμμα πλήρους απελευθέρωσης και των οδικών μεταφορών (ταξί, φορτηγά ΔΧ).

Επιστολή Ρέππα για την εφεδρεία


Το «προσωπικό ενδιαφέρον» των Υπουργών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και την εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων, ζητά από όλους τους υπουργούς, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, με επιστολές που απέστειλε προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Ο κ. Ρέππας με την επιστολή του, ενημερώνει τους υπουργούς ότι την Δευτέρα εξέπνευσε η προθεσμία για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων, για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εξέδωσε νέα εγκύκλιο στην οποία επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των καταληκτικών ημερομηνιών για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων έναρξης της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.
Σχετικές ειδήσεις:
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «προκειμένου να μην υπάρξουν προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα και όχι μετά τις 28 Νοεμβρίου 2011, αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί στο φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα, κατά περίπτωση, έτη ασφάλισης για την ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία».
Πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωναν κατηγορηματικά ότι μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι να μην υπάρξει καμία εξαίρεση.
Βεβαίως, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος, να επανεξετάσει ορισμένες περιπτώσεις που έχουν σχέση με την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, όπως στις μεταφορές.
Όπως έχει γίνει γνωστό, εκτός δημοσίου αναμένεται να βρεθούν σήμερα περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς 16.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι κατ΄ ελάχιστο 53 ετών και περίπου 4.000 υπάλληλοι σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση, που είναι 55 ετών και έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.
Οι 16.000 υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο, μέχρι και 24 μήνες, ενώ δεν θα ενταχθούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διεκδικήσουν την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας του δημοσίου, όπως όσοι θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία. Σημειώνεται δε ότι με την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας θα συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη.
Για ορισμένους από τους 20.000 αυτούς υπαλλήλους έχουν, ήδη, εκδοθεί οι απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνσή τους, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εργαζομένων που αναμένουν εντός της ημέρας να λάβουν τις διαπιστωτικές πράξεις.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στελέχη της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι τη φετινή χρονιά θα υπάρξει νέο, μεγαλύτερο από πέρσι, κύμα συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο και πως μαζί με τους δημόσιους υπαλλήλους που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, θα ξεπερνούν τις 55.000 αποχωρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2010.
Επίσης, ακόμη 12.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την 1/1/2012.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι συγκεχυμένη δεδομένου ότι αρκετοί υπάλληλοι έχουν αρνηθεί να καταθέσουν στις διευθύνσεις προσωπικού υπεύθυνες δηλώσεις με την προϋπηρεσία τους και είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής προϋπηρεσία των υποψηφίων για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
Στο μεταξύ, προσπάθειες καταβάλουν υπουργεία και οι διοικήσεις περίπου 40 οργανισμών που καταργούνται ή συγχωνεύονται, προκειμένου τις επόμενες δύο ημέρες να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταφοράς προσωπικού.
Στις 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011, διαφορετικά όσοι οργανισμοί δεν έχουν ολοκληρώσει τη μεταφορά των υπαλλήλων κινδυνεύουν με "λουκέτο" και το σύνολο των εργαζομένων θα τεθεί σε εφεδρεία.
Στους συγκεκριμένους οργανισμούς περιλαμβάνονται ο ΟΔΔΥ, ο ΟΣΚ, η Θέμις Κατασκευαστική, το ΙΓΜΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ και άλλοι φορείς που απασχολούν περίπου 3.500 εργαζομένους. Εξαιρείται από το χρονοδιάγραμμα η ΕΡΤ, που τελεί υπό ανασυγκρότηση.
Εάν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα μέχρι και την 31-12-2011, τότε ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία το σύνολο των υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του φορέα υποδοχής. Οι "έφεδροι" θα αμείβονται για 12 μήνες με το 60% του βασικού μισθού και θα καταταγούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν μετάταξη ή θέση εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πλαφόν τα 2.000 ευρώ για τους μισθούς στις ΔΕΚΟ


Άμεση μείωση των αποδοχών για κάθε εργαζόμενο σε 11 ΔΕΚΟ ζητά με εγκύκλιο που απέστειλε στις διοικήσεις ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ Γιώργος Κυριακός. Δείτε αναλυτικά σε ποιες ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί το μέτρο. Διαβάστε όλη την εγκύκλιο και δείτε παράδειγμα μείωσης μισθού.
Μαχαίρι έως 35% στους μισθούς των εργαζομένων και των εισηγμένων ΔΕΚΟ, σε σχέση με το 2009, βάζει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που απέστειλε στις διοικήσεις ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ Γιώργος Κυριακός.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου το πρώτο κύμα με ανώτατο όριο μείωσης 25% σε 11 φορείς.

Μάλιστα ως ανώτατο όριο αποδοχών ορίζονται τα 2.000 ευρώ και όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο "αν υπάρχει υπερβάλλουσα μείωση" να κατανεμηθεί ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών δηλαδή το 2012 και το 2013.

Οι 11 ΔΕΚΟ στις οποίες θα εφαρμοστεί το μέτρο

- Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ATEbank) Α.Ε.

- Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Α.Ε.

- Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.

- Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) Α.Ε.

- Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Α.Ε.

- Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) Α.Ε.

- ΛΑΡΚΟ

- ΟΠΑΠ Α.Ε.

- Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Α.Ε.

- Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε.

- Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Α.Ε.

Από το μέτρο αυτό εξαιρέθηκαν μόνο ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, καθώς πλέον ελέγχονται μετοχικά από ιδιωτικά κεφάλαια.

Παράδειγμα μείωσης μισθού

Υπάλληλος λαμβάνει κατά την 31/10/2011 μηνιαίες αποδοχές ύψους 3.000 ευρώ. Εάν με την εφαρμογή του νόμου οι αποδοχές του θα πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 2.000 ευρώ, τότε οι μηνιαίες αποδοχές του υπάλληλου αυτού θα μειωθούν ως εξής:

Από 1/11/2011 έως 31/10/2012: 3.000 – (3.000 x 25%) = 2.250 ευρώ.

Το ποσό των 250 ευρώ που απομένει, για να διαμορφωθούν οι αποδοχές στα 2.000 ευρώ, θα αφαιρεθεί σε δύο δόσεις ως εξής:

Από 1/11/2012 έως 31/10/2013: 2.250 - 125,00 = 2.125 ευρώ.

Από 1/11/2013 και εφεξής: 2.000 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο

Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α΄) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».

Την 27.10.2011 δημοσιεύτηκε ο Ν. 4024/2011 με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», στο αρ. 31 του οποίου περιέχονται διατάξεις που αφορούν ορισμένες εταιρείες του κεφαλαίου Β' του Ν. 3429/2005. Προκειμένου να σας διευκολύνουμε στην εφαρμογή των διατάξεων αυτών, που προβλέπουν αλλαγές και περιορισμούς στις μισθολογικές απολαβές, θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

Άρθρο 31

Παράγραφος 1β

Στην παράγραφο αυτή οριοθετείται το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 31 παρ. 1 β, στο οποίο εντάσσονται οι ανώνυμες εταιρείες που υπάγονται στο κεφάλαιο Β' του ν. 3429/2005, καθώς και οι θυγατρικές τους, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

-Το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 3429/2005 διορίζουν ως μέτοχοι μόνα ή από κοινού την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου,

-το Δημόσιο είναι πλειοψηφών μέτοχος και γγ) η διοίκηση της επιχείρησης δεν ασκείται από το μέτοχο της μειοψηφίας.

Παράγραφος 2

Κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής ισχύει ως ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων παροχών για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Διοικητή του συνόλου των φορέων της παρ.1, αυτό που καθορίζεται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του αρ. 2 του Ν. 3833/2010. Σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 5.856 ευρώ μηνιαίως, ενώ με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται υπέρβαση του ορίου αυτού μέχρι το διπλάσιο.

Παράγραφος 5

Κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κλπ. του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλή αντίστοιχου κόστους του φορέα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009. Για την ορθή εφαρμογή της διάταξης αυτής θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πάσης φύσεως αποδοχές που καταβάλλονται από το φορέα, στο τακτικό προσωπικό, στο προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου κλπ. Αντιθέτως δεν συνυπολογίζονται οι αποδοχές που καταβάλλονται για συμβάσεις έργου ή παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών, καθώς και στα μέλη του Δ.Σ.

Στην έννοια των πάσης φύσεως αποδοχών περιλαμβάνονται οι τακτικές και έκτακτες αποδοχές, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις καθώς και οποιαδήποτε άλλη απολαβή, παροχή ή δαπάνη, με όποια ονομασία και εάν καταβάλλεται αυτή.

Εάν με την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 5 το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κλπ., εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, είναι μικρότερο των 1.900 ευρώ κατά μήνα, ισχύει ως όριο αυτό των 1.900 ευρώ μηνιαίως.

Επομένως εάν οι εταιρείες προβαίνοντας σε μείωση, π.χ. 30% (και όχι 35%) του κόστους μισθοδοσίας τους σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος την 31.12.2009, επιτυγχάνουν να έχουν μέσο κατά κεφαλή κόστος ίσο των 1.900 ευρώ, τότε περιορίζονται στη μείωση αυτή και δεν προβαίνουν σε μείωση ίση με το 35%.

Παράγραφος 6

Κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής, όλοι οι φορείς της παραγράφου 1 υποχρεούνται με το πέρας κάθε τριμήνου και εντός 20 ημερών να υποβάλλουν στην ΕΓΔΕΚΟ αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία για τον έλεγχο τήρησης των ανωτέρω περιορισμών. 

Εάν υπάρχει υπέρβαση οι Φορείς υποχρεούνται σε περικοπές το επόμενο τρίμηνο, ώστε να συμμορφωθούν στα επιβαλλόμενα όρια και να αποκατασταθεί η υπέρβαση. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης διακόπτεται αυτοδικαίως η επιχορήγηση που τυχόν λαμβάνει ο φορέας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παράλειψη από πλευράς των οργάνων της διοίκησης να προβούν σε αποκατάσταση των ορίων αποδοχών που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους συνιστά αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου για την αποκατάσταση της οποίας τα όργανα της διοίκησης ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με τον φορέα.

Επομένως όλοι οι Φορείς θα πρέπει να μεριμνούν για την έγκαιρη αποστολή των αιτούμενων ποσοτικών στοιχείων, καθώς και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου είναι κατά την κρίση τους απαραίτητο στην Διεύθυνση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, η οποία συνεπικουρεί την ΕΓΔΕΚΟ. 

Για την καλύτερη παρακολούθηση και επεξεργασία των αποστελλόμενων στοιχείων επισυνάπτεται πίνακας ο οποίος θα πρέπει να συμπληρώνεται κάθε τρίμηνο και να αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην διεύθυνση deko@mnec.gr. Ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, τα στοιχεία θα υποβληθούν στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Παράγραφος 7

Κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής, προβλέπεται η αναλογική εφαρμογή του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του αρ. 29 του Ν. 4024/2011 και στους φορείς της παραγράφου 1. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που η μηνιαία μείωση που επέρχεται στις αποδοχές των υπαλλήλων από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβαναν πριν την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου τότε η μείωση κατανέμεται ως εξής:

α) 25% μείωση επί των αποδοχών που ελάμβαναν οι δικαιούχοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων, δηλαδή την 31.10.2011

β) η υπερβάλλουσα μείωση ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών από το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής, δηλαδή από 1.11.2012 και εφεξής.

Π.χ. υπάλληλος που λαμβάνει κατά την 31.10.2011 μηνιαίες αποδοχές ύψους 3.000 ευρώ. Εάν με την εφαρμογή του νόμου οι αποδοχές του θα πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 2.000 ευρώ τότε οι μηνιαίες αποδοχές του υπάλληλου αυτού θα μειωθούν ως εξής:

Από 1.11.2011 έως 31.10.2012: 3.000 – (3.000 x 25%) = 2.250 ευρώ.

Το ποσό των 250.00 ευρώ που απομένει για να διαμορφωθούν οι αποδοχές στα 2.000 ευρώ θα αφαιρεθεί σε δύο δόσεις ως εξής:

Από 1.11.2012 έως 31.10.2013: 2.250 - 125,00 = 2.125 ευρώ.

Από 1.11.2013 και εφεξής: 2.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που σε κάποιες εταιρείες τον πρώτο ή/και το δεύτερο χρόνο εφαρμογής του νόμου, το μέσο κατά κεφαλή κόστος υπερβαίνει το όριο του 65%, όπως ορίζεται ανωτέρω, για το λόγο ότι εξάντλησαν το περιθώριο της μείωσης, δηλαδή το 25%, θα πρέπει στα στοιχεία που αποστέλλουν να περιέχεται σαφής και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση από την οποία να διαφαίνεται ξεκάθαρα ο λόγος της απόκλισης, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται στην παράγραφο 6.

Παράγραφος 8

Το μέσο κατά κεφαλή κόστος αποδοχών των φορέων της παραγράφου 1, όπως καθορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 4, δηλαδή στο ποσό των 1.900,00 ευρώ, ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Τονίζεται ότι η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων αρχίζει από την 1.11.2011.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε απορίας ή ερώτησης αναφορικά με την εφαρμογή των ανωτέρω, οι εταιρείες μπορούν να απευθύνονται στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ σύμφωνα με τα κατωτέρω:

Για ζητήματα χρηματοοικονομικής φύσης: κυρίες Μ. Γεωργίου (210.3375816) και Μ. Πρίγκουρη (210.3375818).

Για ζητήματα νομικής φύσης: κα Σ. Λυμπεροπούλου (210.3375821)

Ειδικά για ερωτήματα σχετικά με την αποστολή των στοιχείων οι εταιρείες μπορούν να απευθύνονται στις κυρίες Ο. Τσάμη (210.3375773) και Α. Οικονόμου 210.3375950).

Ο Ειδικός Γραμματέας

Γ. Κυριακός

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αναλυτική εγκύκλιος του υπ. Εργασίας


  

 

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  &                               Αθήνα,          22 /11/2011

ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ .ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ    
Δ/ΝΣΗ  ΚΥΡ. ΑΣΦ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α                                                    ΠΡΟΣ:  ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ  : ΣΤΑΔΙΟΥ 29                                
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚ : 10110                                                
                                               
             
                                                                                 
        





                                                                

ΘΕΜΑ : Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 34 παρ.3 και 4 του ν. 4024/2011

            ΣΧΕΤ : ΕΓΚ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.10 Ε.Ε./2/οικ. 22225 (ΑΔΑ : 457ΒΧ-Ν1Κ) .
           
Σε συνέχεια της ανωτέρω εγκυκλίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σας γνωρίζουμε  τα ακόλουθα:

Σύμφωνα  με το άρθρο  34 (παρ. 3,4,8) του ν. 4024/2011:
«3. Η σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των εργαζομένων στους φορείς της προηγούμενης παραγράφου λύεται αυτοδικαίως εκ του νόμου, όταν συντρέξουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για λήψη πλήρους σύνταξης, που αντιστοιχούν σε τριάντα πέντε (35) χρόνια ασφάλισης, εφόσον το δικαίωμα αυτό αποκτάται σύμφωνα  με τις κείμενες διατάξεις μέχρι και την 31.12.2013.
4.Οι εργαζόμενοι της προηγούμενης παραγράφου τίθενται αυτοδικαίως, με την παρέλευση εντός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε εργασιακή εφεδρεία και μέχρι την κατά την προηγούμενη παράγραφο λύση της σχέσης εργασίας τους.
8.Η χρονική διάρκεια της εργασιακής εφεδρείας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες, προκειμένου για εργαζόμενους της παραγράφου 4”.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΔΙΠΙΔΔ/Β.10 Ε.Ε./2/οικ. 22225 (ΑΔΑ : 457ΒΧ-Ν1Κ), στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής εμπίπτουν 
α) το προσωπικό με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ,
β) το μόνιμο προσωπικό , που υπάγεται στο κοινό ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (π.χ. πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ )  και οι οποίοι συνταξιοδοτούνται όχι με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου αλλά με βάση τις διατάξεις  του οικείου ασφαλιστικού τους φορέα,
το οποίο προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31/12/2013 με πλήρη σύνταξη που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ή παραπάνω), υπολείπεται από αυτήν (την πλήρη συνταξιοδότηση) το μέγιστο 2 έτη τόσο για τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων ετών ασφάλισης όσο και για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας (όταν αυτό απαιτείται).
  
Διευκρινίζουμε εδώ ότι με βάση τη βούληση του νομοθέτη για άμεση-πλήρη συνταξιοδότηση με 35 (ή παραπάνω) έτη ασφάλισης αμέσως μετά την αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας ή της υπαλληλικής σχέσης , απαιτείται κατά τη λύση της να έχουν συμπληρώσει τα ανωτέρω πρόσωπα αθροιστικά τόσο το όριο ηλικίας ( όπου αυτό απαιτείται), όσο και τον χρόνο ασφάλισης που απαιτούνται για άμεση λήψη πλήρους σύνταξης που αντιστοιχεί σε 35  χρόνια ασφάλισης μέχρι και την 31.12. 2013.
Αντίστροφα, για να τεθεί το ανωτέρω προσωπικό σε εργασιακή εφεδρεία απαιτείται να του υπολείπονται  μέχρι 31.12.2013 maximum δύο (2) έτη τόσο για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ή παραπάνω) όσο και για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (όπου αυτό απαιτείται).
Εννοείται , βέβαια, ότι σε περίπτωση προσώπων εκ των ανωτέρω κατηγοριών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (ήτοι χρόνος ασφάλισης, που δεν υπολείπεται των 35 ετών ασφάλισης και όριο ηλικίας , αν αυτό απαιτείτο) , κατά την ημερομηνία θέσης σε ισχύ του ν. 4024 /2011, η σχέση εργασίας τους ή η υπαλληλική τους σχέση λύεται αυτοδικαίως.
          Για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω προβλέψεων παραθέτουμε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης [(χρόνο ασφάλισης, ο οποίος δεν μπορεί να είναι λιγότερος από 35 έτη ασφάλισης) και όριο ηλικίας (όπου αυτό απαιτείται) ανά ασφαλιστικό φορέα] , όπως αυτές έχουν καθορισθεί με βάση το ν. 3863/2010 και διαμορφώνονται μεταβατικά μέχρι το έτος 2013. Επιπλέον, παραθέτουμε ενδεικτικά παραδείγματα για την μεγαλύτερη κατανόηση και ορθή εφαρμογή τους.



A.  ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ


1. Οι συνταξιοδοτούμενοι (άνδρες και γυναίκες) λόγω 35ετίας στην μικτή ασφάλιση του Ιδρύματος       ( παρ.1. άρθρου 10 του ν. 3863/2010). Λόγω της αύξησης από 1.1.2011 του χρόνου ασφάλισης η σύνταξη θα αντιστοιχεί σε περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης. 


Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και οι ημέρες ασφάλισης, όπως διαμορφώνονται για τα έτη 2011, 2012 και 2013 αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα :

ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 10.500 Η.Ε. (*)
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2011
10.800
58
2012
11.100
59
2013
11.400
60
(*) Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώνει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης , κατοχυρώνει τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης (ημέρες ασφάλισης και όριο ηλικίας ) του έτους συμπλήρωσης των 10.500 ημερών ασφάλισης. Παράδειγμα : ασφαλισμένος που συμπληρώνει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης το 2011, κατοχυρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους αυτού (ήτοι 10.800 και 58ο έτος)

Για τη λήψη πλήρους σύνταξης απαιτείται ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει τόσο το χρόνο ασφάλισης όσο και να έχει συμπληρώσει ημερολογιακά το όριο ηλικίας .
Για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη όλος ο χρόνος πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης που διανύθηκε σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης , όσο και οποιοσδήποτε άλλος πλασματικός χρόνος έχει αναγνωρισθεί ή συνυπολογίζεται ως συντάξιμος μέχρι την τη θέση του εργαζόμενου σε εφεδρεία με βάση τις διατάξεις του ν. 4024/2011.

Παραδείγματα :
α) Εργαζόμενος με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ που την 31.10.2010  έχει συμπηρώσει 10.500 ημέρες πραγματικής ασφάλισης στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  και κατά την ίδια ημερομηνία είναι 57 ετών.
Με δεδομένο ότι εντός του 2011 έχει συμπληρώσει και το απαιτούμενο όριο ηλικίας  (δηλαδή 58ο) , η σύμβαση εργασίας του ανωτέρω λύεται αυτοδικαίως .

β)   Εργαζόμενος με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ που την 27η/10/2011 έχει συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  και κατά το ίδιο έτος είναι 56 ετών.
Ο ανωτέρω – με δεδομένο ότι συμπληρώνει τις απαιτούμενες για κατοχύρωση  10.500 ημέρες ασφάλισης εντός του 2011- έχει κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους 2011 (ως ο πίνακας ανωτέρω) . Δεδομένου ότι συμπληρώνει αυτές αθροιστικά μέχρι 31/12/2013 , τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία και μέχρι την αθροιστική συμπλήρωσή τους (στο παράδειγμά μας μέχρι 27/10/2013, όταν συμπληρώνει το απαιτούμενο 58ο έτος).

γ) Εργαζόμενος με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ που την 27.10.2011 έχει 10.500 ημέρες ασφάλισης και είναι 54 ετών
Με δεδομένα ότι : α) σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα  το έτος 2011 απαιτούνται 10.500 ημέρες ασφάλισης και 58ο έτος της ηλικίας και β) ο ανωτέρω μέχρι 31.12.2013 δεν συμπληρώνει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (58ο) δεν τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία

δ) Εργαζόμενη με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ που την 27/10/2011 έχει συμπληρώσει 10.000 ημέρες εργασίας (και κατά τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών ασφάλισης είχε ανήλικο παιδί )και είναι 54 ετών. Επειδή έχει κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρα ανήλικου τέκνου (δηλαδή στο 55ο έτος της ηλικίας) , ενώ παραλληλα μέχρι 31.12.2013 συμπληρώνει και τα 10.500 ημέρες ασφάλισης (σύμφωνα με το άρθρο 34 η σύνταξη πρέπει να αντισοιχεί στα 35 έτη) , η εργαζόμενη αυτή τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία μέχρι τη συμπλήρωση των 10.500 ημερών ασφάλισης και αμέσως μετά λύεται αυτοδικαίως η σχέση ΙΔΑΧ συνταξιοδοτούμενη από το κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 35 έτη ασφάλισης.
 

2. Οι συνταξιοδοτούμενοι λόγω 35ετίας που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες εργασίας στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και οι ημέρες ασφάλισης , όπως διαμορφώνονται για τα έτη 2011, 2012 και 2013 αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα :

ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 10.500 Η.Ε. (*)
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
2011
10.500 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 7500 ΣΤΟΝ ΚΒΑΕ
55 & 9μήνες
2012
10.500 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 7.500 ΣΤΟΝ ΚΒΑΕ
56 & 6 μήνες
2013
10.500 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 7.500 ΣΤΟΝ ΚΒΑΕ
57 & 3 μήνες
(*) Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώνει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης , κατοχυρώνει τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης (ημέρες ασφάλισης και όριο ηλικίας ) του έτους συμπλήρωσης των 10.500 ημερών ασφάλισης. Παράδειγμα : ασφαλισμένος που συμπληρώνει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης το 2011, κατοχυρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους αυτού (ήτοι 10.500 και 55ο  έτος και 9 μήνες )

Επισημαίνουμε ότι για τη λήψη πλήρους σύνταξης με τις ανωτέρω διατάξεις απαιτείται πέραν της ημερολογιακής συμπλήρωσης του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας –όπως αυτό διαμορφώνεται κατ’ έτος σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα – πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε και μέχρι τη θέση των εργαζόμενων σε εφεδρεία οι 7.500 ημέρες ασφάλισης στον ΚΒΑΕ. Η ασφάλιση στον ΚΒΑΕ μπορεί να χωρήσει μόνο κατόπιν πραγματικής απασχόλησης στον ΚΒΑΕ και επομένως μόνο  ο χρόνος που υπολείπεται από τα 7500 έως και τα 10.500 ημερομίσθια μπορεί να συμπληρωθεί με το χρόνο της εφεδρείας ή με οποιαδήποτε άλλο πραγματικό χρόνο ή χρόνο προαιρετικής ασφάλισης που έχει διανυθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού ή με  πλασματικό χρόνο που έχει κατά την έναρξη της εφεδρείας αναγνωρισθεί ως συντάξιμος .




3. Γυναίκες ασφαλισμένες στο κοινό καθεστώς του  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης του παρακάτω πίνακα :


ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 10.000 Η.Ε. (*)
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
2010
10.000
57
2011
10.400
58
2012
10.800
58,5
2013
11.200
59
(*) Όταν η εργαζόμενη συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης , κατοχυρώνει τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης (ημέρες ασφάλισης και όριο ηλικίας ) του έτους συμπλήρωσης των 10.000 ημερών ασφάλισης. Παράδειγμα : ασφαλισμένος που συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης το 2011, κατοχυρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους αυτού (ήτοι 10.400 και 58ο έτος)

Παράδειγμα :
α) Γυναίκα με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ ασφαλισμένη στο κοινό  καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  που την 27η/10/2011 έχει συμπληρώσει 10.000 ημέρες ασφάλισης και κατά το ίδιο έτος είναι 57 ετών.
Η ανωτέρω έχει κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις του 2011 (ως ο ανωτέρω πίνακας) . Επειδή συμπληρώνει αθροιστικά τόσο το χρόνο ασφάλισης (10.400) όσο και την ηλικία (58ο) που απαιτούνται το έτος 2011 μέχρι 31.12.2013 , τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία μέχρι τη συμπλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων.


Επισημαίνεται και στο σημείο αυτό ότι για την πλήρη συνταξιοδότηση απαιτείται τόσο να έχει συμπληρωθεί ημερολογιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης , όπως αυτό διαμορφώνεται στο αντίστοιχο έτος όσο και να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες στο αντίστοιχο ίδιο έτος ημέρες ασφάλισης .
Για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη όλος ο χρόνος πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης καθώς και κάθε πλασματικός χρόνος που έχει  αναγνωρισθεί  ως συντάξιμος  μέχρι τη θέση των εργαζόμενων σε εφεδρεία . 

Σε όλες τις ανωτέρω 1, 2 και 3 περιπτώσεις εξυπακούεται ότι η τυχόν αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4024/2011 συνυπολογίζεται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης .

Παράδειγμα :    Εργαζόμενος με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ που την 27η/11/2011 έχει συμπληρώσει 9.500 ημέρες ασφάλισης στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  και κατά το ίδιο έτος είναι 56 ετών.
Ο ανωτέρω – με δεδομένο ότι συμπληρώνει τις απαιτούμενες για κατοχύρωση  10.500 ημέρες ασφάλισης πέραν του 2013 δεν καταλαμβάνεται από τις διατάξεις της εργασιακής εφεδρείας.
Εφόσον όμως ο ίδιος έχει αναγνωρίσει εντός του 2011- όπως δικαιούται σύμφωνα με το ν. 3863/2010 και ν. 3996/11 χρόνο ασφάλισης 4 ετών ή 1.200 ημερών , τότε – δεδομένου ότι συνυπολογιζόμενων και αυτών των ημερών ασφάλισης θα έχει συμπληρώσει 10.700 ημέρες- θα έχει κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους 2011 ( ήτοι 58 ετών και 10.800 ημέρες ασφάλισης, ως ο σχετικός πίνακας ανωτέρω) . Δεδομένου ότι συμπληρώνει αυτές αθροιστικά μέχρι 31/12/2013 , τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία και μέχρι την αθροιστική συμπλήρωσή τους (στο παράδειγμά μας μέχρι 15/11/2013, όταν συμπληρώνει το απαιτούμενο 58ο έτος).



Β. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ  τ. ΕΙΔΙΚA  ΤΑΜΕΙΑ

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των τ. Ειδικών Ταμείων του άρθρου 2 του ν. 3029/2002) για πλήρη συνταξιοδότηση που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης είναι οι παρακάτω :

1. Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1982
Έτη ασφάλισης
Όριο ηλικίας
35
χωρίς όριο ηλικίας


2. Ασφαλισμένοι από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992
Έτος συμπλήρωσης 35 ετών
Απαιτούμενα
έτη ασφάλισης
για λήψη πλήρους σύνταξης
Απαιτούμενο όριο ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης
2011
36
58
2012
37
59
2013
38
60

Παράδειγμα : μόνιμος υπάλληλος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (προερχόμενος από το συγχωνευθέν ΤΑΠ-ΟΤΕ) ηλικίας 53 ετών  , ασφαλισμένος για πρώτη φορά την 30/11/1978 και με ασφάλιση στο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ.
Δεδομένου ότι η ανωτέρω κατηγορία εργαζομένων συνταξιοδοτούνται με βάση τις προϋποθέσεις του (πρώην) ΤΑΠ-ΟΤΕ (ήτοι, σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα), ο ασφαλισμένος του παραδείγματός μας συνταξιοδοτείται με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας . Κατά συνέπεια, εφόσον του υπολείπονται λιγότερα από 2 έτη ασφάλισης για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων 35 ετών ασφάλισης έως την 31.12.2013 (την 30/11/2011 έχει 33 έτη ασφάλισης), τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία μέχρι τη συμπλήρωση αυτών και αμέσως μετά λύεται αυτοδίκαια η υπαλληλική του σχέση συνταξιοδοτούμενος άμεσα για 35 έτη ασφάλισης.

Γ.  ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ασφαλισμένοι του Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών & Θεσσαλονίκης καθώς και του Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, υπό τις παρακάτω σωρευτικά εφαρμοζόμενες προϋποθέσεις:
i.  απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Ο.ΤΑ. πρώτου και δεύτερου βαθμού και τις επιχειρήσεις τους, στα Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α., όπως αναλυτικά προσδιορίζονται στην παρ. 2 του  άρθρου 34 του  ν. 4024/2011 και
ii. συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31-12-2013, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τον κάθε φορέα, ως εξής:

Ασφαλισμένοι του Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών & Θεσσαλονίκης θεμελιώνουν δικαίωμα, ως εξής:


Υπαγωγή στην ασφάλιση μέχρι  31-12-1982
Υπαγωγή στην ασφάλιση
 από την 1-1-1983
μέχρι 31-12-1992
Έτος συμπλήρωσης 35 ετών
Συντ.χρόνος
Όριο ηλικίας
Συντ.χρόνος
Όριο ηλικίας
2011
35
Α.Ο.Η.
36
58
2012
35
Α.Ο.Η.
37
59
2013
35
Α.Ο.Η.
38
60

Ασφαλισμένοι του Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών Υπαλλήλων Τύπου


Υπαγωγή στην ασφάλιση μέχρι 31-12-1982
Υπαγωγή στην ασφάλιση από
την 1-1-1983
μέχρι 31-12-1992
Έτος συμπλήρωσης 35 ετών
Συντ.χρόνος
Όριο ηλικίας
Συντ.χρόνος
Όριο ηλικίας
2011
35
58
36
58
2012
35
58
37
59
2013
35
58
38
60




Δ. ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ – ΤΣΑΥ)

Ασφαλισμένοι στους Τομείς Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) του Ε.Τ.Α.Α. (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.λπ. που είναι μέλη του Τ.Ε.Ε. –  ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι)

            Δεδομένου ότι από 1/1/2011 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35ετίας για τους ανωτέρω Τομείς του Ε.Τ.Α.Α. έχουν μεταβληθεί, προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας,  θα πρέπει να πληρούν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες είναι οι εξής:


1. Άνδρες

Έτος συμπλήρωσης 35 ετών
Απαιτούμενα
έτη ασφάλισης
για λήψη πλήρους σύνταξης
Απαιτούμενο όριο ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης
2011
36
60
2012
37
60
2013
38
60

Επισημαίνουμε ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας, χωρίς να απαιτούνται αυξημένες προϋποθέσεις.

2. Γυναίκες

Έτος συμπλήρωσης 35 ετών
Απαιτούμενα
έτη ασφάλισης
για λήψη πλήρους σύνταξης
Απαιτούμενο όριο ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης
2011
36
58
2012
37
59
2013
38
60

Όπως και στην περίπτωση των ανδρών, οι ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας, χωρίς να απαιτούνται αυξημένες προϋποθέσεις.

Σας εφιστούμε την προσοχή ότι για τα έτη 2011 – 2013, οι ασφαλισμένοι ακολουθούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν το έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης.
Για παράδειγμα, γυναίκα η οποία συμπληρώνει 35ετία το 2011 θα συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που ισχύουν το 2011 (36 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών), ακόμη και εάν οι προϋποθέσεις πληρούνται το 2012 ή το 2013.

 Στο χρόνο ασφάλισης συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας – ασφάλισης στον οικείο φορέα, χρόνος ασφάλισης σε οποιοδήποτε άλλο φορέα και το Δημόσιο, καθώς και χρόνος που έχει αναγνωριστεί (π.χ. στρατιωτική υπηρεσία, πλασματικός κ.λπ.).

Κατόπιν των ανωτέρω, οι ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α. (μηχανικοί και υγειονομικοί που δεν εξαιρούνται από το καθεστώς της εφεδρείας), θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι 31/12/2011 το 58ο έτος της ηλικίας τους οι άνδρες και το 56ο οι γυναίκες, και 35 έτη ασφάλισης, προκειμένου να εφαρμοστούν σε αυτούς οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν.4024/2011.





Εσωτερική διανομή                                                                 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Γραφείο κ. Υπουργού
2.Γραφείο κ. Γεν.Γραμματέως
3. Γραφεία Γεν.Δ/ντριών
4. Δ/νση ΚΑΑ
5.Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης                                      Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
6.Δ/νση ΚΑΜ ( Όλα τα Τμήματα)