Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Κόλαση με την εργασιακή εφεδρεία -Προς κατάργηση ολόκληρων οργανισμών

Τον... υπέρ πάντων αγώνα δίνει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει το... πικρό ποτήρι των άμεσων απολύσεων, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την εργασιακή εφεδρεία φαίνεται ότι έχουν «κολλήσει» στην έλλειψη πειστικών στοιχείων για το πόσοι μπορούν να αποχωρήσουν και κυρίως για το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Είναι, αν μη τι άλλο, ενδεικτικό ότι το Σάββατο θα γίνει μια ακόμα σύσκεψη των υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Ρέππα με τους επικεφαλής της Τρόικα, αφού και στη συνάντηση της Παρασκευής δεν βρέθηκε άκρη.
Με βάση το σενάριο που έχει θέσει στο τραπέζι η Κυβέρνηση, ο κύριος όγκος των υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα είναι κοντά στα όρια συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν «κραδασμοί».
Ωστόσο, ακόμα και αυτό το σενάριο πάσχει και πρακτικά και δημοσιονομικά. Οπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, πέρα από τις ασφαλιστικής φύσης δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, είναι λίαν αμφίβολο εάν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 εφέδρων μόνο από αυτή την «πηγή». Συν τοις άλλοις, ακόμα κι εάν ξεπεραστούν τα παραπάνω εμπόδια, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, αφού ότι θα κερδίσει το Δημόσιο από τη μισθοδοσία των εν λόγω υπαλλήλων, θα το χάσει από το κόστος των συνταξιοδοτήσεων.
Ετσι, αν και από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν ότι τελικά θα αποφύγουμε τις άμεσες απολύσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο Κυβέρνησης όχι μόνο συζητείται αυτό το ενδεχόμενο αλλά αναζητούνται και προγράμματα στα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν οι άμεσα απολυμένοι, ως δίχτυ προστασίας για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, προς αποφυγήν νομικών περιπλοκών, θα επιλεγεί η λύση της κατάργησης ολόκληρων Οργανισμών, το προσωπικό των οποίων θα απολυθεί.

Πρώτα το «ήπιο» σενάριο, αλλά οι απολύσεις παραμένουν στο τραπέζι

Το ήπιο σενάριο που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσων είναι κοντά στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει ήδη τα απαραίτητα χρόνια τέθηκε από την κυβέρνηση στη σημερινή συνάντηση Βενιζέλου-Ρέππα με την Τρόικα, χωρίς ωστόσο να φύγουν από το τραπέζι οι απολύσεις.
Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την εκδοχή των συνταξιοδοτήσεων, όμως στην περίπτωση που δε συμπληρωθεί αριθμός των 30.000 απομακρύνσεων, όπως απαιτεί η Τρόικα, θα προχωρήσουν οι απολύσεις μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων, αλλά και η εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στη συζήτηση εκτός από την εργασιακή εφεδρεία, τέθηκαν τα θέματα του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και του προγραμματισμού των προσλήψεων.
Για το ενιαίο μισθολόγιο, όπως φαίνεται ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο θα μειωθεί στα 2.200 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το πριμ παραγωγικότητας και το επίδομα θέσης ευθύνης. Μαζί με τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 2.700 ευρώ το μηνά. Γεγονός, που σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ το μήνα.
Ο κατώτατος βασικός μισθός για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, από 711 που είναι σήμερα, ώστε να πλησιάσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στην πράξη, όμως, οι καθαρές αποδοχές όσων βρίσκονται στα κατώτερα κλιμάκια θα μειωθούν, λόγω της κατάργησης πολλών επιδομάτων.

Ποιοι και πως θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο

Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο καθορίζει τα κριτήρια και τα μόρια στα οποία αντιστοιχεί το καθένα από αυτά, για την κατάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού που τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ εστάλη από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως είναι ήδη γνωστό το 10% του προσωπικού που περνάει στην εφεδρεία θα επαναπροσληφθεί στο Δημόσιο, το 30% θα απορροφηθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ένα ακόμη ποσοστό θα επαναπροσληφθεί ως εποχιακό προσωπικό και ένα μέρος του, που δεν εκπληρώνει τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, θα απολυθεί.
Το προσωπικό που θα ενταχθεί στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ, που θα ανανεώνονται σε τακτικά διαστήματα, θα λαμβάνει επί 12 μήνες το 60% των αποδοχών του.
Στα κριτήρια κατάταξης για το προσωπικό των κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δίδεται έμφαση στις ειδικές γνώσεις, ενώ για το προσωπικό της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στην οικογενειακή κατάσταση.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα άτομα με αναπηρία, τους έχοντες σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία, καθώς και για τους συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως πλεονάζοντες. Το ΑΣΕΠ, ενοποιεί τους Πίνακες των φορέων δύο φορές το χρόνο. Εξαιρετικά για το πρώτο έτος η ενοποίηση γίνεται κάθε τρίμηνο.
Διαβάστε ΕΔΩ το Προεδρικό Διάταγμα

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Θέμα μισθοδοσίας στα ΜΜΜ θέτει το υπ. Μεταφορών



 
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διακοπής της μισθοδοσίας στους εργαζομένους των ΜΜΜ κρούει το υπουργείο Υποδομών, καθώς μετά τις απεργίες τους, τα ελλείμματα αυξάνονται και το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει τους προϋπολογισμούς.
Σε ανακοίνωση του, ο Γιάννης Ραγκούσης, τονίζει ότι: «πρέπει όλοι να γνωρίζουν την τραγική αλήθεια διότι, όπως είναι επόμενο, σε κάποιες ΔΕΚΟ ΜΜΜ τίθεται πλέον θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας στο άμεσο μέλλον».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου συνολικά η λειτουργία των εταιρειών δημόσιας συγκοινωνίας για το 2011 θα στοιχίσει στον Έλληνα πολίτη 249 εκατομμύρια ευρώ ο όμιλος ΟΑΣΑ και 191 εκατομμύρια ευρώ ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τα ποσά αυτά είναι μεγαλύτερα των προϋπολογισθέντων για το 2011 και περιλαμβάνουν μεγαλύτερα ελλείμματα κατά περίπου 150 εκ. ευρώ.
«Κάθε ημέρα απεργίας σημαίνει δραματική επιδείνωση της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δημόσιες συγκοινωνίες και πολλαπλασιάζει τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιβίωσή τους» ξεκαθαρίζει ο Γ. Ραγκούσης.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπογραμμίζει σχετικά με τις απεργίες ότι «οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την πλήρη αλήθεια για τον ΟΑΣΑ, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ειδικά τη στιγμή που οι συνδικαλιστές επιδιώκουν μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού να πιέσουν τις διοικήσεις των οργανισμών και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές εξυγίανσης των εταιρειών αυτών».
Τέλος καλεί τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να δείξουν υπευθυνότητα και να σταθμίσουν τη στάση τους με βάση το γενικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών σεβόμενοι τις θυσίες όλων αλλά και τις δικές τους.

Μόνιμοι υπάλληλοι στη θέση συμβασιούχων

Τα πάνω κάτω έρχονται και στον στενό δημόσιο τομέα με την επέκταση της εφεδρείας και στους μόνιμους υπαλλήλους.
Ήδη τα υπουργεία προχωρούν στη μείωση των οργανικών μονάδων κατά 30%, η οποία μπορεί να επιφέρει την κατάργηση περίπου 150.000 κενών οργανικών θέσεων.
Παράλληλα γίνεται καταγραφή του προσωπικού σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, προκειμένου να εντοπιστούν οι πλεονάζοντες και οι κενές θέσεις στις οποίες μπορούν άμεσα να μετακινηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» που ισχύει βάσει του Μεσοπρόθεσμου για το 2012, καθώς και ο περιορισμός κατά 10% των 37.000 συμβασιούχων αναμένεται να αναθεωρηθούν.
Σε πολλά υπουργεία υπάρχει η σκέψη, σύμφωνα με το Έθνος,  να μετακινηθούν μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι που μπορεί να χαρακτηριστούν πλεονάζοντες, σε θέσεις που καλύπτονται σήμερα από συμβασιούχους. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί το μόνιμο προσωπικό και θα μειωθούν δραστικά οι θέσεις των συμβασιούχων. Υπολογίζεται ότι η μείωση των συμβασιούχων κατά 50% (18.000 υπάλληλοι) μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του θεσμού του κρατικού υπαλλήλου, θα επιφέρει σαρωτικές μετατάξεις μόνιμου προσωπικού ακόμα και εκτός των ορίων του νομού που απασχολείται σήμερα.
Παράλληλα εκτιμάται ότι η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων θα παραμείνει 1 προς 10, αν δεν αυξηθεί σε 1 προς 15, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί με την τρόικα το πάγωμα των προσλήψεων για ένα ή δύο χρόνια. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, στην περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων που καταλαμβάνουν μόνιμοι υπάλληλοι, απολύεται ο υπάλληλος αλλά δημιουργείται μία άλλη λίστα μόνιμων εφέδρων υπαλλήλων.
Οι ίδιες πηγές ανατρέχουν στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, που αναφέρει ότι σε περίπτωση που απολυθεί μόνιμος υπάλληλος λόγω κατάργησης οργανικής θέσης, το κράτος οφείλει να προσλάβει πρώτα τον συγκεκριμένο υπάλληλο σε περίπτωση που «χηρέψει» αντίστοιχη θέση.

Η εφεδρεία ξεκινά από τους 60άρηδες


Οσοι έχουν συμπληρώσει τα 60 χρόνια τους σε πρώτη φάση και κατά δεύτερο λόγο εκείνοι που έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα (κυρίως γυναίκες με ανήλικο παιδί) είναι οι πρώτοι που θα βγουν στην εφεδρεία, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που πρόκειται να θεσπίσει ειδική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος έχει αναλάβει να ρυθμίσει το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού.
Τριάντα χιλιάδες υπάλληλοι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το επόμενο τρίμηνο
Στο μεταξύ, σύγχυση κυριαρχεί στους 151 φορείς που έχουν αναλάβει την υποχρέωση να στείλουν τις λίστες της εφεδρείας μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία (26 Σεπτεμβρίου) που έχει τεθεί από τον υπουργείο Οικονομικών, καθώς κάθε φορέας έχει ερμηνεύσει κατά το δοκούν πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η εφεδρεία και κυρίως πώς θα καταρτιστούν οι λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού.
Ορισμένοι φορείς έχουν ζητήσει διευκρινίσεις για τα κριτήρια επιλογής και ζητούν παράταση της προσθεσμιας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ενώ άλλοι έχουν καταρτίσει λίστες χωρίς να καταγράφουν ονοματεπώνυμο των υπαλλήλων, αλλά απλώς την ειδικότητά τους και τον τομέα όπου εργάζονται. Γίνεται έτσι περισσότερο από σαφές γιατί είναι άμεση ανάγκη να οριστούν τα κριτήρια από την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίοι έστω και τώρα θα καλύψουν ένα σημαντικό κενό και κυρίως θα διασφαλίσουν ότι η εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία προς την εφεδρεία τουλάχιστον θα υλοποιηθεί πάνω σε αντικειμενική βάση και θα είναι διαφανής και αδιάβλητη από τυχόν κομματικές παρεμβάσεις.
Επίσης κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας και σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποτελέσει κριτήριο για την εφεδρεία αν ο υπάλληλος έχει προσληφθεί την περίοδο 2004-2010 ή αν η πρόσληψή του έγινε μέσω ΑΣΕΠ ή όχι, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έδινε δικαιώματα στην αντιπολίτευση να μιλήσει για διώξεις.
Σίγουρο πρέπει επίσης να θεωρείται ότι ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού έχει κλειδώσει στους 30.000 υπαλλήλους για τους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφεδρεία θα απλωθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα χωρίς να εξαιρεθούν οι εισηγμένες ΔΕΚΟ και ο στενός πυρήνας του δημόσιου τομέα, που είναι τα υπουργεία.
Μισθολόγιο
Τέλος, και ενώ το μισθολόγιο θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, όποτε και αν αυτό γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ακόμη πραγματοποιούνται προσθαφαιρέσεις ως προς τα κύρια σημεία και τις λεπτομέρειές του, καθώς η οικονομική κατάσταση που θα καθορίσει το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά ρευστή τις τελευταίες ημέρες.
Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μισθολόγιο που θα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τους βαθμούς, που θα είναι έξι αντί πέντε που είναι σήμερα, ενώ τα κλιμάκια θα είναι 11 ή 12 από 18 που είναι σήμερα. Οι υπάλληλοι για να περάσουν από από τον ένα βαθμό στον άλλον θα περνούν από τεστ αξιολόγησης, που θα πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια και θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Τα τεστ θα βαθμολογούν κάθε υπάλληλο με συγκεκριμένα μόρια, που θα καθοριστούν σε προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καταρτίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου. Η βαθμολογία αυτή θα συνυπολογίζεται με κριτήρια όπως ο χρόνος υπηρεσίας και το επίπεδο σπουδών για την τελική κατάταξη των υπαλλήλων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια.
Οι βασικές αυτές αρχές του νέου μισθολογίου θα είναι ενιαίες για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων και θα ισχύουν ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία εργάζεται καθένας, με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση αμοιβών για υπαλλήλους ίδιων προσόντων.

Τι θα γίνουν τα λεφτά μας, οι μισθοί και οι συντάξεις


 
Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε, λίγο – πολύ δεδομένο το ενδεχόμενο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την κυβέρνηση, περί της ύπαρξης τέτοιου σχεδίου, οι αναλυτές -εντός και εκτός Ελλάδας- συνεχίζουν να μετρούν τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία ενός κουρέματος 50% στο ελληνικό χρέος.
Ένα σενάριο, που με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι όσοι έχουν ελληνικά ομόλογα, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρήσεις, ιδιώτες κ.λ.π. θα πρέπει να πετάξουν τα μισά στα σκουπίδια και να.. «κάνουν τον σταυρό τους» για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει κάποτε να τους ξεχρεώσει τα υπόλοιπα.
Και αυτό ανεξάρτητα από το εάν η χώρα μας θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ.
Τράπεζες – Καταθέσεις
Ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια που μπορεί να λάβει η επιλεκτική χρεοκοπία στην Ελλάδα και ανάλογα με το ψαλίδισμα του χρέους οι τράπεζες μπορούν να αντιδράσουν, από συγχωνεύσεις εξπρές μέχρι και πάγωμα των αναλήψεων για ένα χρονικό διάστημα.
Η ρευστότητα θα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Θα χτυπήσει ο συναγερμός των επισφαλειών από τα παλαιότερα δάνεια.
Το ποιες τράπεζες θα αντέξουν θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια τους.
Ακόμα και ακραία μέτρα (που τα θεωρούμε απίθανο) όπως ο περιορισμός ή το πάγωμα της κίνησης κεφαλαίων για ένα διάστημα ίσως να μην φανεί αρκετό. Αυτό που θα χρειαστεί οπωσδήποτε είναι ενισχύσεις από κάποιον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Μισθοί – Συντάξεις

Στην περίπτωση που κουρέψουμε το χρέος αλλά παραμένουμε στο μηχανισμό στήριξης η τρόικα θα ψαλιδίσει τα όρια κατώτατων αμοιβών και συντάξεων, είτε με άμεσες περικοπές όπως προβλέπουν τα τελευταία μέτρα, είτε έμμεσα, μέσω κατάργησης αφορολογήτων και γενικά αύξησης φόρων.
Το πόσο βαθειά θα μπει το μαχαίρι -ειδικά στις συντάξεις- θα εξαρτηθεί από το πόσο εκτεθειμένα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία στα ελληνικά ομόλογα.
Εφόσον χάσουν το 50% της αξίας τους και με δεδομένη τη στενότητα του προϋπολογισμού είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ανατροπές και στο ύψος και στο τρόπο καταβολής των πληρωμών.

Επιχειρήσεις – Ανεργία

Η ευρύτερη αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες και η αδυναμία πληρωμών θα προκαλέσει πτώση του τζίρου λόγω της πτώση της κατανάλωσης.
Νέες επιχειρήσεις με νέα δεδομένα θα μπορέσουν να επιβιώσουν, και ελάχιστες θα μείνουν σε κάθε κλάδο.
Όλα αυτά βέβαια –τονίζουμε- ότι θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Η αύξηση της ανεργίας θα ήταν δεδομένη όσο θα συνεχιζόταν η ύφεση στην οικονομία, στην λαίλαπα του ιδιωτικού τομέα θα προστεθούν οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο.


Την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, προαναγγέλλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Δημ.Ρέππα η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται προ των πυλών, ενώ σε καθεστώς εφεδρείας μπαίνουν άμεσα 30.000 εργαζόμενοι.
Ο υπουργός θέτει, επίσης, θέμα άρσης της μονιμότητας με ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος μετά το 2013.
«Η κατάργηση οργανικών θέσεων δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση» δηλώνει ο κ. Ρέππας στην εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζοντας ότι «η αλλαγή των οργανισμών με κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο είναι προ των πυλών».

Πηγή: tovima.gr

Οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν από το 2004 και μετά χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ θα τεθούν στην κορυφή της λίστας. Μέχρι τη Δευτέρα οι πρώτοι 4.200 "έφεδροι" από 151 φορείς


Οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν από το 2004 και μετά χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ θα τεθούν στην κορυφή της λίστας. Μέχρι τη Δευτέρα οι πρώτοι 4.200 "έφεδροι" από 151 φορείς


Οι διορισθέντες μετά το 2004 χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ συζητείται να τεθούν στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων εφέδρων, όπως δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στον Τύπο.
Ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε στους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και του ΑΠΕ ότι θα οριστούν επιπλέον κριτήρια για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού που θα βγει σε εργασιακή εφεδρεία, όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη κυβερνητική επιτροπή, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο χρόνος καθώς και ο τρόπος πρόσληψής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη κυβερνητική επιτροπή που αποφάσισε τα νέα οικονομικά μέτρα διαπιστώθηκε έλλειμμα νομικού πλαισίου για την προετοιμασία της εργασιακής εφεδρείας, γεγονός στο οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, καθώς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας.
Συμφωνήθηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, επικουρούμενη από νομικούς, η οποία θα καταρτίσει άμεσα τα κριτήρια με τα οποία θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό των 30.000 υπαλλήλων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα οποία θα ενταχθούν σε νομοθετική ρύθμιση.
 
Η επιστολή του γγ του υπ. Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδή που απέστειλε στις υπηρεσίες του υπουργείου
 
 
 
Για τον λόγο αυτό χτες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των εφέδρων μέχρι το τέλος του 2011 θα είναι 30.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου, αλλά τόνιζαν ότι δεν ισχύει η αναλογία 20.000 από τον ευρύτερο και 10.000 υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι "έφεδροι" από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν στη διυπουργική επιτροπή και κερδίζουν έδαφος είναι:
  • Να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του πλεονάζοντος προσωπικού από το 10% των 42.000 υπαλλήλων των 151 φορέων οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν στοιχεία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας οι 5.508 μεταταχθέντες στο Δημόσιο από ΟΑΣΑ (1.440), από ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ (1.568), καθώς και οι υπάλληλοι της πρώην Ολυμπιακής (2.500 περίπου).
  • Να ενταχθούν σε εφεδρεία υπάλληλοι αορίστου χρόνου που έχουν προσληφθεί από το 2004 και έπειτα χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη πρόταση θέτει υποψήφιους προς εφεδρεία περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, το γνωστό και ως "Διάταγμα Παυλόπουλου".
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις αορίστου χρόνου κυρίως σε δήμους, αλλά και σε ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, ύστερα από αλλεπάλληλες συμβάσεις έργου ή χρόνου που ξεπερνούσαν συνολικά τους 24 μήνες.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Καταγραφή και στον στενό δημόσιο τομέα
Στην καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού και στον στενό δημόσιο τομέα έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το "Εθνος", μετά την "επιστολή Ρέππα" στους υπουργούς για την άμεση μείωση κατά τουλάχιστον 30% των οργανικών μονάδων, τα υπουργεία ζητούν την "καταγραφή του προσωπικού που μπορεί να μετακινηθεί χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της υπηρεσίας".
Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδής ζητεί με έγγραφό του να καταγραφεί το προσωπικό των υπηρεσιών του υπ. Παιδείας με αναφορά στις οργανικές θέσεις (υφιστάμενες, κενές, καλυμμένες), καθώς και στοιχεία του προσωπικού ανά κλάδο, ειδικότητα και σχέση εργασίας που θα μπορούσε να μετακινηθεί προφανώς ως πλεονάζον προσωπικό. Παράλληλα, ζητεί να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό που μπορεί να καλυφθεί με μετατάξεις. Αντίστοιχη καταγραφή γίνεται σε όλα τα υπουργεία με καταληκτική ημερομηνία τη σημερινή ή το αργότερο τη Δευτέρα.
Στο υπ. Υγείας η επικοινωνία των κεντρικών υπηρεσιών με τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού γίνεται τηλεφωνικά για να μην υπάρξει διαρροή εγγράφου. "Αλαλούμ" γίνεται στους 151 φορείς του Δημοσίου με τις λίστες εφεδρείας τις οποίες πρέπει να αποστείλουν στο υπ. Οικονομικών μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα με τουλάχιστον 4.200 ονόματα. Κάποιοι φορείς αρνούνται να αποστείλουν τα στοιχεία γιατί οι διοικήσεις τους θεωρούν ότι χρειάζονται επιπλέον εργαζομένους. Αλλοι οργανισμοί σκοπεύουν να αποστείλουν μόνο αριθμητικά στοιχεία που θα αφορούν την περιγραφή των πλεοναζόντων υπαλλήλων, π.χ. 10 υπάλληλοι γραμματειακής υποστήριξης.



Μέχρι τέλος Οκτώβρη η ανακοίνωση των ονομάτων

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το γενικό γραμματέα του υπουργείου να εξαιρεθούν οι μεταφορές από την εργασιακή εφεδρεία, χωρίς όμως να πάρουν κάποια απάντηση. 

Ο κ. Πλασκοβίτης τους είπε ότι μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα έχουν ανακοινωθεί οι λίστες με τα ονόματα όσων θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν τα προεδρία των σωματείων στα ΜΜΜ, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι απειλούν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Σε 48ωρη απεργία Τετάρτη - Πέμπτη προχωρούν και οι ιδιοκτήτες ταξί.

Ποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων οδηγούνται στην εφεδρεία

Οσοι έχουν συμπληρώσει τα 60 χρόνια τους σε πρώτη φάση και κατά δεύτερο λόγο εκείνοι που έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα (κυρίως γυναίκες με ανήλικο παιδί) είναι οι πρώτοι που θα βγουν στην εφεδρεία, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που πρόκειται να θεσπίσει ειδική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος έχει αναλάβει να ρυθμίσει το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού. Στο μεταξύ, σύγχυση κυριαρχεί στους 151 φορείς που έχουν αναλάβει την υποχρέωση να στείλουν τις λίστες της εφεδρείας μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία (26 Σεπτεμβρίου) που έχει τεθεί από τον υπουργείο Οικονομικών, καθώς κάθε φορέας έχει ερμηνεύσει κατά το δοκούν πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η εφεδρεία και κυρίως πώς θα καταρτιστούν οι λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού.
Ορισμένοι φορείς έχουν ζητήσει διευκρινίσεις για τα κριτήρια επιλογής και ζητούν παράταση της προσθεσμιας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ενώ άλλοι έχουν καταρτίσει λίστες χωρίς να καταγράφουν ονοματεπώνυμο των υπαλλήλων, αλλά απλώς την ειδικότητά τους και τον τομέα όπου εργάζονται. Γίνεται έτσι περισσότερο από σαφές γιατί είναι άμεση ανάγκη να οριστούν τα κριτήρια από την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίοι έστω και τώρα θα καλύψουν ένα σημαντικό κενό και κυρίως θα διασφαλίσουν ότι η εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία προς την εφεδρεία τουλάχιστον θα υλοποιηθεί πάνω σε αντικειμενική βάση και θα είναι διαφανής και αδιάβλητη από τυχόν κομματικές παρεμβάσεις.
Επίσης κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας και σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποτελέσει κριτήριο για την εφεδρεία αν ο υπάλληλος έχει προσληφθεί την περίοδο 2004-2010 ή αν η πρόσληψή του έγινε μέσω ΑΣΕΠ ή όχι, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έδινε δικαιώματα στην αντιπολίτευση να μιλήσει για διώξεις.
Σίγουρο πρέπει επίσης να θεωρείται ότι ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού έχει κλειδώσει στους 30.000 υπαλλήλους για τους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφεδρεία θα απλωθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα χωρίς να εξαιρεθούν οι εισηγμένες ΔΕΚΟ και ο στενός πυρήνας του δημόσιου τομέα, που είναι τα υπουργεία.
Μισθολόγιο
Τέλος, και ενώ το μισθολόγιο θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, όποτε και αν αυτό γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ακόμη πραγματοποιούνται προσθαφαιρέσεις ως προς τα κύρια σημεία και τις λεπτομέρειές του, καθώς η οικονομική κατάσταση που θα καθορίσει το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά ρευστή τις τελευταίες ημέρες.
Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μισθολόγιο που θα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τους βαθμούς, που θα είναι έξι αντί πέντε που είναι σήμερα, ενώ τα κλιμάκια θα είναι 11 ή 12 από 18 που είναι σήμερα. Οι υπάλληλοι για να περάσουν από από τον ένα βαθμό στον άλλον θα περνούν από τεστ αξιολόγησης, που θα πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια και θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Τα τεστ θα βαθμολογούν κάθε υπάλληλο με συγκεκριμένα μόρια, που θα καθοριστούν σε προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καταρτίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου. Η βαθμολογία αυτή θα συνυπολογίζεται με κριτήρια όπως ο χρόνος υπηρεσίας και το επίπεδο σπουδών για την τελική κατάταξη των υπαλλήλων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια.
Οι βασικές αυτές αρχές του νέου μισθολογίου θα είναι ενιαίες για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων και θα ισχύουν ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία εργάζεται καθένας, με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση αμοιβών για υπαλλήλους ίδιων προσόντων.

Αβέβαιο αν θα παραδοθούν οι λίστες της εφεδρείας των 151 φορέων του Δημοσίου

Αβέβαιο παραμένει εάν θα παραδοθούν οι λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού από τους 151 φορείς του Δημοσίου, σήμερα, Δευτέρα, που λήγει η προθεσμία αποστολής τους στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ  του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για 4.200 υπαλλήλους από τους συνολικά 42.000 που απασχολούνται στους φορείς αυτούς, οι οποίοι αναμένεται να μπουν στο καθεστώς εφεδρείας.

Ενδεικτικό είναι ότι ορισμένοι από τους φορείς αρνούνται να στείλουν τις λίστες, καθώς επισημαίνουν πως είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Τα εν λόγω αιτήματα απεστάλησαν προς εξέταση στην Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει σχετικώς.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν στο αμέσως προσεχές διάστημα να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι. Ωστόσο, η απροθυμία των διοικήσεων των φορέων να υποδείξουν τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν και τα εύλογα στην νομική τους βάση αιτήματα εξαίρεσης ανατρέπουν τα κυβερνητικά σχέδια που προέβλεπαν πως ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% του συνόλου των εργαζομένων ανά ΔΕΚΟ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι φορείς καλούνταν να δηλώσουν τα ονόματα τουλάχιστον του 10% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία. Αρκετοί φορείς ωστόσο δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας πλεονάζοντος προσωπικού.

Διευκρινίσεις έχει ζητήσει για παράδειγμα η διοίκηση της ΕΡΤ για τη διαδικασία επιλογής των πλεοναζόντων εργαζομένων -υπολογίζονται σε περίπου 300- ενώ έχει επισημάνει και την ύπαρξη νομικών κωλυμάτων στο σχέδιο εφεδρείας.

Χωρίς ονόματα, αλλά μόνο με στοιχεία ειδικοτήτων, τυπικών προσόντων και ηλικίας, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ οι λίστες των υποψήφιων εφέδρων από τους ομίλους ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

Οι επικεφαλής των εταιρειών προσπαθούν να λύσουν το δύσκολο σταυρόλεξο, ενώ ορισμένοι μάλιστα, έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ από την υποχρέωση της εργασιακής εφεδρείας.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς εξυγίανσης, έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το προσωπικό τους, λόγω των υποχρεωτικών μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων που έχουν προηγηθεί.

Όπως εκτιμούν, η απομάκρυνση επιπλέον 10% των εργαζομένων θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του έργου, η οποία θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση των δρομολογίων και σε μη επίτευξη των οικονομικών στόχων, τους οποίους ήδη ελέγχει η τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο ΟΑΣΑ το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 1.000 υπαλλήλους εκ των οποίων 700 θα πρέπει να απομακρυνθούν από λεωφορεία και τρόλεϊ τη στιγμή που έχουν ήδη προηγηθεί χιλιάδες μετατάξεις.

Η κατάσταση είναι ήδη οριακή και στον ΟΣΕ, όπου από τους 4.000 εργαζομένους έχουν απομείνει 2.700, ενώ από τους 1.500 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν απομείνει 900.

Ανάλογη πρακτική με αποστολή λίστας χωρίς ονόματα θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις οργανισμών που αρνούνται να στείλουν λίστες, καθώς -όπως υποστηρίζουν- είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν λαμβάνουν κανενός είδους κρατική επιχορήγηση και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να περιληφθούν στο σχέδιο εργασιακής εφεδρείας.

Αντιθέτως, υπάρχουν και φορείς μεταξύ των οποίων η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, οι διοικήσεις των οποίων έχουν ανακοινώσει πως θα ανταποκριθούν και θα στείλουν εμπρόθεσμα τις σχετικές λίστες.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναταραχή στους εργαζομένους των επίμαχων φορέων και αρκετοί εξ αυτών δηλώνουν διατεθειμένοι να κινηθούν δικαστικά σε περίπτωση που υπαχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ασφαλιστικό

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΑΛΟΝ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ VIDEO
http://www.dailymotion.com/video/x8jmhd_strip-girl_sexy

Ποιοι 151 Φορείς του Δημοσίου μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία Σύμβουλοι αξιολόγησης θα κρίνουν τους εναπομείναντες υπαλλήλους

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επιτάχυνε την ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας στο ευρύτερο δημόσιο, η οποία θα συμπεριλάβει αρχικά τουλάχιστον το 10% του προσωπικού 151 ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του δημοσίου. Στη συνέχεια εντός δύο μηνών ιδιωτικές εταιρίες, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα αξιολογήσουν το πλεονάζον προσωπικό σε νομικά πρόσωπα που απασχολούν τουλάχιστον 100 άτομα. Ωστόσο, το μέτρο δεν επηρεάζει (τουλάχιστον προς στιγμήν) τις εισηγμένες εταιρίες του δημοσίου, όπως ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ κ. α.

Έτσι, σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη την Δευτέρα από την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ προς 151 επιχειρήσεις του δημοσίου και αποκάλυψε «Το Βήμα», ζητείται η κατάρτιση εντός δύο εβδομάδων των καταλόγων του προσωπικού που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η αναζήτηση του πλεονάζοντος προσωπικού θα πρέπει να γίνει κατ' αρχήν μεταξύ όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα (κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ).

Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορείς να αναζητήσουν τυχόν πλεονάζον προσωπικό κατά προτεραιότητα μεταξύ εργαζομένων γενικών διοικητικών καθηκόντων, εργαζομένων σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης κτλ.

Ο χρονικός ορίζοντας για την κατάρτιση της λίστας των προς εφεδρεία υπαλλήλων θα πρέπει να έχει σταλεί στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ σε δύο εβδομάδες, δηλαδή, ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Σε δεύτερη φάση, αναφέρεται στην εγκύκλιο, σε κάθε φορέα που απασχολεί περισσότερους από 100 υπαλλήλους, το σύνολο των υπολοίπων εργαζομένων θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων που θα προσληφθούν με ευθύνη των φορέων (ΔΕΚΟ κτλ) και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Η εγκύκλιος ζητά την πρόσληψη των συμβούλων εντός ενός μήνα από σήμερα και την κατάθεση του πορίσματος των εργασιών τους μέσα σε δύο μήνες το πολύ.

«Η αξιολόγηση διερευνά την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού με βάση τα διεθνώς ισχύοντα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του φορέα. Η αξιολόγηση οδηγεί στην διαπίστωση τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού που θα ενταχθεί συμπληρωματικά προς τα προηγούμενα στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Ποιους αφορά
Η εργασιακή εφεδρεία και η αξιολόγηση του προσωπικού αφορά όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του κράτους και επηρεάζει χιλιάδες εργαζομένους. Οχι όμως και όσους εργάζονται σε εισηγμένες εταιρίες του δημοσίου, όπως τα ΕΛΤΑ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ.

Το μέτρο αγγίζει ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ και οι θυγατρικές του, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ (με την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ), η Αττικό Μετρό, η Εγνατία Οδός και το ΤΕΟ, καθώς και οι Οργανισμοί Λιμένος της χώρας. Στην ίδια λίστα βρίσκονται κρατικές βιομηχανίες, όπως η ΕΑΣ, η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ, ακόμη και οι συγχωνευόμενες ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΣΚ και ΘΕΜΙΣ κ. α.

Επίσης, η εγκύκλιος επηρεάζει εργαζομένους των ΔΕΚΟ του υπουργείου Ανάπτυξης (ΜΟΔ, ΔΕΘ, HELEXPO, Ζώνη Καινοτομίας κτλ), τον ΕΟΜΜΕΧ και τις θυγατρικές του, ερευνητικά κι επιστημονικά ιδρύματα (ΕΘΙΑΓΕ, ΕΙΕ, ΕΚΕΤΑ, ΙΓΜΕ κ. ο. κ.), μουσεία και πολιτιστικούς φορείς (ΕΚΕΒΙ κ. α.), καθώς και δεκάδες ιδρύματα, φορείς και νομικά πρόσωπα που ελέγχονται ή και εποπτεύονται από το δημόσιο.

Τι θα προβλέπει η β' φάση
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε δεύτερη φάση θα περάσουν από αξιολόγηση οι φορείς που διαθέτουν πάνω από 100 εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας ΔΕΚΟ δείχνουν ότι αθροιστικά η ΜΟΔ, η Αττικό Μετρό, ο όμιλος ΟΣΕ, ο όμιλος ΟΑΣΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΕΛΓΑ, η ΕΡΤ, η ΕΑΒ, η ΕΤΑ και ο ΟΣΚ διαθέτουν σχεδόν 28.000 εργαζομένους. Επίσης, στην κατηγορία των άνω των 100 εργαζομένων μπορούν να συμπεριληφθούν φορείς όπως είναι το ΑΠΕ, η Εγνατία Οδός, το ΙΓΜΕ, το ΕΚΕΤΑ, η ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΤΕΟ κτλ.

Τι θα ισχύσει για όσους τεθούν σε εφεδρεία
Σύμφωνα με τον νόμο για το μεσοπρόθεσμο (Ν. 3986, άρθρο 37, παράγραφος 7), που επικαλείται και η εγκύκλιος, θα καταρτιστούν πίνακες κατάταξης, χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το Α. Σ. Ε. Π., με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια (όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ. λπ.). Αυτά θα καθοριστούν από το υπό διαμόρφωση προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατά το μεσοπρόθεσμο, το προσωπικό που περιλαμβάνεται στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ συνεχίζει να λαμβάνει για 12 μήνες από το χαρακτηρισμό του ως πλεονάζοντος προσωπικού αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού του. Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή των απoδοχών του ανωτέρω προσωπικού διακόπτεται, εφόσον το προσωπικό αυτό συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση

Διαβάστε την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις 151 Φορείς του Δημοσίου

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΚΑ - ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΤΑΜΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: «Κλειδί» τα όρια ηλικίας, για ποιους ισχύουν εξαιρέσεις

Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία μισθωτών μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρόνο στρατιωτικής τους θητείας, πάντοτε με καταβολή εισφοράς, για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους, αλλά και για προσαύξηση της σύνταξής τους.

Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία μισθωτών μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρόνο στρατιωτικής τους θητείας, πάντοτε με καταβολή εισφοράς, για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους, αλλά και για προσαύξηση της σύνταξής τους.
Προϋποθέσεις για την αναγνώριση1. Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Ο εργαζόμενος μπορεί όποτε ο ίδιος θέλει να αναγνωρίσει τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας ως χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο του.
2. Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος) απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και 3.600 ημέρες ασφάλισης. Διαφορετικά η αναγνώριση χρησιμοποιείται μόνο για προσαύξηση της σύνταξης.
Εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν αποτελούν οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 7.500 ημέρες ασφάλισης σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και συνταξιοδοτούνται με συνολικό αριθμό 10.500 ημερών ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή, για τη συμπλήρωση των 10.500 ημερών ασφάλισης συνυπολογίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωριστεί ακόμη και σε ηλικία κάτω των 58 ετών.
Από 147 έως 445 ευρώ το κόστοςΟπως προαναφέραμε, η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για τους μισθωτούς γίνεται πάντοτε με καταβολή των σχετικών εισφορών (εξαγορά).
Η εισφορά που καταβάλλεται για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται ανέρχεται στο 20% των αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος τον προηγούμενο μήνα από εκείνον που κατέθεσε την αίτηση.
Σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό που θα πληρώσει ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το 25πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.
Επίσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το ποσό της ανώτερης ασφαλιστικής κλάσης που ισχύει κάθε φορά στο ΙΚΑ και οι οποίες για το 2007 είναι 2.259 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για το 2007 το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ένας εργαζόμενος, για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, θα είναι ανάλογο με τις αποδοχές του, από περίπου 147 ευρώ μέχρι περίπου 445 ευρώ.
Η καταβολή του ποσού γίνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣΑσύμφορη η αναγνώριση για όσους είναι χαμηλόμισθοι
Η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας είναι πάντοτε μια συμφέρουσα επιλογή όταν με τον χρόνο αυτό θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οταν, δηλαδή, ο χρόνος αυτός χρησιμοποιείται για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων οι οποίες προβλέπονται για την καταβολή σύνταξης. Για πολλούς οι διατάξεις αυτές, που δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, είναι ευεργετικές αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πάρουν σύνταξη ή θα έπαιρναν τη σύνταξή τους μετά από 1-2 ή και περισσότερα χρόνια.
Οταν ο χρόνος στρατιωτικής θητείας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξης, ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, χρειάζεται προσοχή, αφού η αναγνώριση αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι ασύμφορη. Ασύμφορη είναι η αναγνώριση, κατά κανόνα, για όσους παίρνουν συντάξεις με τα κατώτερα όρια και γενικότερα όσους έχουν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης.
Για εργαζομένους που έχουν ασφάλιση διαδοχική σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας μόνο στο ένα από τα Ταμεία αυτά. Μπορεί ο ίδιος εργαζόμενος να επιλέξει το Ταμείο στο οποίο θα κάνει την αναγνώριση.
Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 11.100 ενσήμων (ημερών ασφάλισης) και συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επίσης ο χρόνος αυτός δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 3.500 ενσήμων με τα οποία χορηγείται η αναλογική σύνταξη.
Περιπτώσεις και προϋποθέσεις
Εξι παραδείγματα - πιλότος για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ
1. Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει 9.900 ημέρες ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας του. Εχει υπηρετήσει στον στρατό για 24 μήνες.
Οι μηνιαίες αποδοχές του είναι 1.200 ευρώ και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, λοιπόν, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, εφόσον αναγνωρίσει από τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, τουλάχιστον όσο χρόνο χρειάζεται για να συμπληρώσει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται από το ΙΚΑ για συνταξιοδότηση στο 58ο έτος της ηλικίας.
Για την αναγνώριση αυτή θα πληρώσει 240 ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή 4.800 ευρώ για 20 μήνες (20 Χ 30 = 600 ημέρες), προκειμένου να συμπληρωθούν οι 10.500 ημέρες ασφάλισης και να χορηγηθεί η σύνταξη.
2. Ασφαλισμένος του ΙΚΑ έχει συμπληρώσει 10.200 ημέρες ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας του. Από τις ημέρες αυτές, 7.500 είναι στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εχει υπηρετήσει 24 μήνες στρατιωτικής θητείας. Για να συνταξιοδοτηθεί άμεσα ο συγκεκριμένος εργαζόμενος μπορεί να αναγνωρίσει από τον χρόνο στρατιωτικής θητείας 10 μήνες (300 ημέρες) οπότε συμπληρώνει τις 10.500 ημέρες και παίρνει τη σύνταξή του (10.500 ημέρες από τις οποίες 7.500 στα Βαρέα και ηλικία 55 ετών σύμφωνα με τον κανονισμό του ΙΚΑ).
3. Ανεργος για πολλά χρόνια έχει συμπληρώσει 4.000 ένσημα στο ΙΚΑ και ηλικία 65 ετών. Εχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και αναρωτιέται πώς θα πάρει σύνταξη, αφού απαιτούνται 4.500 ένσημα (ημέρες ασφάλισης). Στην περίπτωση αυτή ασφαλώς το μόνο που έχει να κάνει είναι να αναγνωρίσει από τον χρόνο στρατιωτικής θητείας όσο χρειάζεται για να συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε στη συνέχεια παίρνει σύνταξη.
4. Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας. Προβληματίζεται εάν τον συμφέρει να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας για να πάρει καλύτερη σύνταξη.
Εχει 10.000 ημέρες ασφάλισης, ηλικία 62 ετών και συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε χρόνο που θα αναγνωρίσει από τη στρατιωτική του θητεία θα πληρώσει περίπου 2.900 ευρώ και θα έχει προσαύξηση στη σύνταξή του περίπου 30 ευρώ τον μήνα. Αυτά, λοιπόν, είναι τα δεδομένα και με βάση αυτά θα πρέπει να αποφασίσει ο εργαζόμενος εάν θα αναγνωρίσει ή όχι τον χρόνο στρατιωτικής θητείας.
5. Εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα έχει συμπληρώσει 33 έτη ασφάλισης και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας. Εχει υπηρετήσει 28 μήνες στρατιωτική θητεία. Συμφέρει στην περίπτωση αυτή η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για προσαύξηση της σύνταξης;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από το ύψος των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος. Στην περίπτωση που φτάνει το ανώτερο ποσό σύνταξης που χορηγεί το Ταμείο του, ασφαλώς δεν συμφέρει η αναγνώριση. Εάν οι συντάξιμες αποδοχές του είναι για παράδειγμα 1.500 ευρώ, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι, με βάση τα ισχύοντα σήμερα, θα πληρώσει για κάθε χρόνο στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωρίσει ένα ποσό περίπου 3.600 ευρώ.
Η μηνιαία προσαύξηση που θα έχει στο ποσό της σύνταξής του στην ίδια περίπτωση θα είναι περίπου 34 ευρώ. Μάλλον ασύμφορη ως επιλογή, η οποία εξαρτάται και από την ηλικία του ασφαλισμένου.
6. Ασφαλισμένος στο ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Τύπου) έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και 30 έτη ασφάλισης. Συμφέρει να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής του θητείας;
Στο ερώτημα αυτό η απάντηση εξαρτάται από το ύψος των αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος. Εάν με τα χρόνια ασφάλισης που έχει, εξασφαλίζει το ανώτερο ποσό σύνταξης που χορηγεί το Ταμείο του, δεν έχει κανένα λόγο να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας.
Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, είναι ότι για κάθε μήνα που αναγνωρίζει πληρώνει περίπου 20% επί των αποδοχών του, με ανώτερο ποσό για τις αποδοχές αυτές τα 2.229 ευρώ. Η προσαύξηση που θα έχει κάθε μήνα στη σύνταξή του θα είναι 3% επί των συντάξιμων αποδοχών του.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑΑίτηση στην οποία ο ενδιαφερόμενος να αναφέρει εάν επιθυμεί να αναγνωριστεί όλος ο χρόνος ή μέρος από τη στρατιωτική θητεία.
Πιστοποιητικό του Στρατολογικού Γραφείου στο οποίο αναφέρεται ο ακριβής χρόνος στρατιωτικής θητείας.
Βεβαίωση εργοδότη για το ύψος των αποδοχών του προηγούμενου μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης.
Νέο αναδρομικό χαράτσι στους μισθούς του δημοσίου – Εισφορά 2% από 1/1/2011 υπέρ των ανέργων – Μπαίνει μαχαίρι και στα επιδόματα
Στο σύνολο των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων θα επιβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης 2%. Η εισφορά θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Το ποσό που θα εμφανιστούν να χρωστούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και οι απασχολούμενοι σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, θα παρακρατηθεί από τους μισθούς που μένει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Στο 23% το…τόστ, στο 13% η φραντζόλα και τα κουλουράκια – Το κουβάρι με τον ΦΠΑ – Τι θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου
Οι Έλληνες τουρίστες δεν θα έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση από τους ξένους. Όμως και οι δύο θα επιβαρυνθούν καθώς ο συντελεστής του 23% θα «αγγίξει» και τα ξενοδοχεία. Τουλάχιστον, την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να περιορίσει έστω και λίγο τις επιβαρύνσεις. Το σουβλάκι, η μακαρονάδα και το σάντουιτς δεν γλίτωσαν. Ούτε ο καφές που θα σερβίρεται στις καφετέριες. Ο Φ.Π.Α 23% στην εστίαση και στις καφετέριες θα ισχύσει κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου.
Ο λογαριασμός του «πολυεκκαθαριστικού» - Πόσα θα πληρώσετε για καθέναν από τους πέντε φόρους που περιλαμβάνει – Αναλυτικοί πίνακες
Έρχονται μέσα στον Αύγουστο τα πρώτα «πολεκκαθαριστικά» τα οποία περιλαμβάνουν πέντε από τους φόρους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συνολικά, οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν περί τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόσα αντιστοιχούν στον καθένα από εμάς; Ετοιμάσαμε για εσάς αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα έτσι ώστε να υπολογίσετε αυτό που σας αναλογεί.
Έρχεται το «χαράτσι» σε χυμούς, αναψυκτικά και ταβέρνες – Ολόκληρη η εγκύκλιος για τις νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου – Τι θα κάνουν τα ξενοδοχεία
Αυξήσεις έως και 9% στην λιανική τιμή πώλησης χυμών, αναψυκτικών, εστιατορίων και μεταλλικών νερών θα υποστούν οι καταναλωτές από την 1η Σεπτεμβρίου. Το «χαράτσι» μέσω της μετάταξης προϊόντων από τον χαμηλό στον κανονικό συντελεστή (στο 23% από 13%) θα αγγίξει και τα ξενοδοχεία καθώς ανάλογα με τα πακέτα που προσφέρουν (πρωϊνό, ημιδιατροφή, all inclusive κλπ), ένα μέρος της τιμής (από 8% έως 40%) θα πρέπει να τιμολογείται με ΦΠΑ 23%).